fbpx Skip to main content
НОВИНИ

7000 лв. награден фонд за победителите в маратона „Галата – Варна”

[:bg]g11

Снимки – Архив

Победителите в 76-ото издание на плувния маратон „Галата – Варна” ще си разпределят награден фонд от 7000 лв. Най-старото плувно състезание в България ще се проведе на 7 август 2016 г., като стартът по традиция ще бъде даден на нос Галата в 10 ч.
Спортният форум се организира от ВМС на РБ, община Варна и ПСК „Черно море”, а това лято негов патрон е министърът на спорта Красен Кралев. Председател на организационния комитет е зам.-кметът Коста Базитов. Главен съдия е Велислав Цеков.
Победителите при дамите и силния пол ще бъдат възнаградени с премии от по 1000 лв. Подгласниците им, които се класират на второ и трето място, ще получат награди съответно по 700 лв. и по 500 лв. За завършилите на четвърта, пета и шеста позиция са предвидени бонуси както следва – по 400, 300 и 200 лв. Най-добре представилия се варненец в маратона организаторите ще премират с 200 лв., бонусите за най-добър плувец с увреждания и плувец с най-много участия са в същия размер.
g2
В маратона имат право да участват варненци и гости на града, родени преди 2004 г. и по-големи. Те трябва да преминат задължителен медицински преглед. Всички желаещи трябва да се явят на Морска гара на 7 август в 7,30 ч. За преплували разстоянието от нос Галата до Буна № 2, което е 4500 м по права линия, се считат всички, които са пристигнали на финала до 90 мин. след първия пристигнал. Разстоянието може да бъде преплувано в свободно избран стил. Всеки участник, който преплува дистанцията, ще получи купон за безплатна закуска и напитка, както и фланелка.
zl8
В деня на преплуването желаещите да участват в маратона трябва да носят на Морска гара лична карта, удостоверение за предсъстезателен медицински преглед, декларация по образец, подписана лично от участника, а за лица до 18 г. – и декларация, подписана от родител.
Маратонът „Галата – Варна” е най-старото плувно състезание от този род у нас. Той се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. поради политическите събития от онова време. Родоначалници на плувния маратон са инж. Георги Бърнев, инж. Васил Кърджиев и адв. Демирджиев, които първи преплуват разстоянието от Галата до Варна (около 4000 м) на 14 август 1914 г.
В 75-ото юбилейно издание на надпреварата миналото лято победител при мъжете стана Венцеслав Айдарски, който спря хронометрите на 49,23 мин., а лидер при нежния пол бе Марина Николова. Тя преплува разстоянието за 57 мин.

g5[:]