fbpx Skip to main content
НОВИНИ

75-и юбилеен плувен маратон Галата – Варна

75-ото юбилейно издание на най-старото плувно състезание у нас от подобен род – маратонът Галата – Варна, ще се проведе на 2 август, неделя.
Организатори на проявата са Военноморските сили на Република България, Община Варна, ССК „Черно море” и Плувен спортен клуб „Черно море“.
Председател на организационния комитет е кметът на Варна Иван Портних, а събитието е под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.
Маратонът е отворено състезание, в което могат да участват всички граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени преди 2003 г.
Желаещите да плуват трябва да са преминали задължителен предсъстезателен медицински преглед, извършен до 3 дни преди проявата или 2 часа преди извозването към старта – на морската гара във Варна.
Сборният пункт е на морската гара в 7,30 ч. До старта от нос Галата плувците ще бъдат извозени с кораби.
Финалът е на буна номер 2, разстоянието по права линия е 4400 м. Тъй като плуването по права линия практически не е възможно, участниците ще изминат дистанция около 4500 м.
Разстоянието нос Галата – Варна може да бъде преплувано със свободно избран стил. Не се разрешава ползването на подръчни средства, плавници, помощ отвън и др.
Стартът на преплуването ще бъде даден в 10 ч.
За преплували разстоянието се смятат всички, пристигнали на финала до 90 мин. след първия финиширал плувец. Всички останали състезатели задължително преустановяват плуването и с помощта на придружаващите лодки се отправят към буна № 2.
Класирането е до VІ място. Победителите – мъж и жена, получават парични награди по 1000 лв.
Премите по-нататък:
ІІ място – 700 лв.
ІІІ място – 500 лв.
ІV място – 400 лв.
V място – 300 лв.
VІ място – 200 лв.
С парични награди се отличават още:
Най-добре представили се:
варненец (мъж или жена) – 200 лв.
плувец с увреждания – 200 лв.
плувец с най-много участия в маратона – 200 лв.
Общият награден фонд е 7000 лв.
Всеки участник, преплувал разстоянието, на финала получава купон за безплатна закуска, напитка и възпоменателна фланелка.

In memoriam

… Има хора, които са прокарали път, оставили са дълбока диря, хора, за които казваме, че са личности. Дълбока и трайна е дирята, която остави Добри Динев.
Целите, които той си поставяше и постигна, бяха колосални, граничещи с фантазията. Но тези, които го познаваха, знаеха, че това е сила на духа и волята. Неговите резултати затвърдиха суперлативата, че само делфините в Черно море плуват по-добре от Добри Динев.
… Постави 6 рекорда в книгата на Гинес за най-дълго плуване. Поправи много от ветеранските световни рекорди в плуването. Тръгна си от България през 1992 г. и започна всичко отначало в Канада, построи живота си така, както само той можеше – по шампионски…
… Създаде клуб „Приятели на Добри Динев”, научи стотици деца да плуват. Помогна на много хора с ирисовата диагностика, тайните на която владееше така, както владееше плуването…
… Замислете се колко такива хора познавате. Добри спаси 43-ма души от удавяне през 1977 г., когато понтонният мост край Белослав се скъса и в ужаса на водната стихия попаднаха стотици хора…
… Изгради прекрасно семейство със съпругата си Маргарита, отгледа две дъщери – Захаринка и Илияна, радваше се на шестима внуци…
…През годините бе неизменно свързан с плувния маратон Галата – Варна. Водеше за участие деца от Канада и самият той плуваше, беше част от спомоществователите…
… Последното му желание беше да си дойде в Черно море. Неговите близки и приятели, съгражданите му от Варна, направиха всичко възможно то да бъде изпълнено…
Преди старта на 75-ия маратон Галата – Варна с ритуал в морето ще бъде разпръснат прахът на Добри Динев, съпроводен със сирените на корабите, венци и цветя. Поклон, шампионе!
Продължавай плуването си в родното море!