fbpx Skip to main content

В настоящата статия ще разгледаме, защо е добре да използваме плуването като основна, вторична или алтернативна форма на физическа подготовка в допълнение на съществуващата си вече рутина. И по-конкретно ще разгледаме 9 причини, поради които препоръчваме често да посещавате басейна.

 

  1. Сърдечен помощник

Плуването осигурява несравнима сърдечно-съдова кондиция, при условие, обаче, че тренирате последователно и с добра техника. Докато другите форми на упражнения могат да бъдат по-ефективни на елитни нива (като бягане или колоездене), включването на плуването в рутината ви  ще доведе до цялостно подобряване на  физическата ви форма.

 

  1. Балансира изграждането на мускулите

Плуването изгражда по-дълги и по-стройни мускули, които допълват по-късите и по-плътни мускули, развиващи се  от тренировки с тежести. Така наречените „мускули на плувеца“ помагат и за засилване на метаболизма.

 

  1. Комплексно обучение

Плуването не само повишава сърдечно-съдовия капацитет, като същевременно увеличава мускулната сила, но също така дава на тялото ви почивка от дейности с по-силно въздействие като баскетбол, бягане, вдигане на тежести и др. Чрез създаването на балансирана тренировъчна рутина, спортистите избягват наранявания, като оставят на тялото си време да се възстанови, като в същото време не се отказват от ежедневните си тренировки.

 

  1. Повишена гъвкавост

Отопляемият басейн отпуска мускулите, увеличавайки гъвкавостта и позволявайки така важното и необходимо разтягане. Също така, след интензивни тренировки за издръжливост (бягане, колоездене, тежести), плуването помага за изхвърлянето на токсините, предотвратявайки мускулно стягане и болки на следващия ден.

 

  1. Укрепва цялостно тялото

Плуването развива основната здравина на тялото, тъй като използва едновременно всички мускули на тялото. Въпреки че 70% от усилията на плувеца идват от горната част на тялото, тренировките с кикборд и плавници могат да осигурят отлична тренировка и за краката.

 

  1. Издръжливост

С правилната техника плувецът ще може да тренира по-дълго време, отколкото ако бяга, и в резултат на това ще изгаря повече калории.

 

  1. Отслабване

Както споменахме по горе, в плуването участват всички мускулни групи. То е и спортът, който ще ви помогне да се сдобиете с комплексно оформено и здраво тяло. Един балансиран хранителен режим и достатъчно сън в комбинация с тонизиращите свойства на водата ще ви помогнат да се чувствате физически силни и способни за всякакви предизвикателства!

 

  1. Плуването удължава живота

Плуването е спортът на дълголетниците. Група изследователи от университета в Южна Каролина провели проучване сред повече от 40 500 хил. мъже на възраст между 20 и 90 години за период от 32 години. Оказало се, че тези, които плували се отличили с 50% по-ниска смъртност в сравнение с останалите, упражнявали други спортове и тези, които въобще не се движили.

 

  1. Намалява нивата на стрес

Плуването въздейства пряко върху вегетативната нервна система. Разликата в температурата на водата с тази на въздуха, уравновесява процесите на възбуждане и успокояване, защото тялото се фокусира върху физическия стрес, който започва да изпитва. Масажиращият ефект на водата върху нервните окончания пък намалява стреса и се бори умората. Подобрява се и кръвоснабдяването на мозъка, което пък го зарежда с повече кислород, а това естествено успокоява и избистря мислите.

 

Каквато и да е причината ви или каквото и да е извинението на приятел или партньор, че плуването не е включено в последователна фитнес рутина, горният списък трябва да осветява начините, по които спортът може да добави към качеството ви на живот.

Помислете за положителна промяна и ако още не сте започнали, то задължително проучете възможностите за плуване около вас !