fbpx Skip to main content

Талантливата състезателка на Никола Петров – Бояна Кирчева, спечели златен медал навръх рождения си ден в София. Шампионката от ПСК „Черно море“ ликува с титла в кралската дисциплина 100 м свободен стил на държавното първенство по плуване за мъже и жени на столичния басейн „Диана“. Красивата варненка закова време 58,20 сек.

Шампионатът, в който участват 89 плувци от 26 клуба, е олимпийска квалификация. Гостите са от Албания и Република Северна Македония.

На 17 години Йосиф Миладинов стана първият българин, който слезе под 49 секунди на кралската дисциплина 100 м св. стил,пише плувният сайт www.bgswim.com. Още двама от плувците ни на олимпийска подготовка – Диана Петкова и Светлозар Николов, направиха национални рекорди на старта на държавното първенство на столичния басейн „Диана“.

И тримата са пловдивчани.

Миладинов атакува втория си норматив „А“ за Токио с време 48,83 сек.

Състезателят на пловдивския Младост’91 подобри рекорда си от 8 август във Варна, когато на държавното за старша плува за 49,27 сек.

Втори на 100 м св. стил рекордьорът на 100 и 200 м гръб и също олимпиец – Калоян Левтеров (Славия) – 50,58 сек. Състезателят на Жорж Станкович не плува коронния си стил заради контузия. Тройката в кралската дисциплина оформи Борис Милев (Олимпия) с 51,11 сек.

Рекордът на 400 м съчетано най-накрая не устоя на атаките на Светлозар Николов. Състезателят на пловдивския Спринт плува за 4:22,59 мин.

 

Предишното върхово постижение бе на Михаил Александров от 4:23,24 мин. и оцеля повече от 13 г. Постави го на световното първенство в Мелбърн на 1 април 2007 г., припомнят от www.bgswim.com.

Диана Петкова, направи третата си поправка на 50 м бруст в рамките на месец. Финишира за 31,68 сек. Предишния рекорд на Петкова беше 31,80 сек. Постави го на 6 ноември.

Допреди месец за държавното имаше заявки и от Азербайджан, Англия, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора, но впоследствие заради пандемията бяха отказани.

Именно заради коронавируса на държавното на басейн „Диана“ няма зрители.

Няма да има и церемония по награждаването на най-добрите в плувните спортове у нас.  Ще бъдат обявени другата седмица.

Снимка: Личен архив на състезателката