fbpx Skip to main content

Списание: „СПРИНТ“, автор: Василен Димитров

Фотография: Getty Images

Плувната сензация Каелъб Дресъл е сравняван с Майкъл Фелпс, чийто рекорди подобрява, но скоростта му го прави по-скоро съизмерим с най-бързия мъж на планетата

Марк Шпиц бе считан за непоклатим на Олимп, а неговият наследник бе търсен в продължение на 36 години, заради подвига му на игрите в Мюнхен’72, когато спечели безпрецедентните седем титли с толкова световни рекорда. И така до осемкратното избухване на Майкъл Фелпс в Пекин’08. В три от останалите си четирите участия на форума под петте преплетени кръга взе съответно 8, 6 и 5 отличия. Общо 28. 23 от тях златни.

Беше ред на Фелпс да бъде канонизиран

в недостижимост. Не се бе изтърколила и година от отказването му през 2016 г., а всички в плувния свят заговориха за раждането на звезда с потенциал да го задмине. Отново американец. Келъб Дресъл изравни постиженията му от 7 титли от едно световно първенство (в Будапеща). През юли в Южна Корея го задмина по брой спечелени отличия от едно първенство – 8. Паралелите между двамата бивши съотборници в отбора на САЩ започнаха да стават все по-натрапчиви.

Ръст, физически дадености, талант, психическа устойчивост, мултифункционалност – в повечето показатели си приличат твърде много. Внимателният прочит обаче показва, че заради своята поливалентност, позволила му да печели медали и в четирите стила, Фелпс е свръхуниверсален. Пълното въплъщение на понятието Човека-амфибия. Дресъл с атлетичната си мускулатура е типичният спринтьор. За мнозина анализатори сравненията биха били по-подходящи с най-бързия мъж на планетата Юсеин Болт.

Майкъл Фелпс наблюдава световното първенство в Южна Корея от имението си за близо $2,5 млн. в Аризона, когато е потърсен от журналист на Асошиейтед Прес.

Имат уговорка да коментира представянето Каелъб Дресъл. „Ако някой може да спечели 8 титли от една олимпиада като мен, то това е Каелъб.

Независимо от напрежението и очакванията, той ще се справи. Наясно е на каква болка и изпитания може да подложи тялото и ума си“, обяснява най-титулуваният олимпиец.

В Корея Дресъл спечели осем медала, шест от тях златни. Две години по-рано в Будапеща триумфира със седем златни медала, изравнявайки постижението на Фелпс. Едната от нощите „Дунав Арена“ чу американския химн три пъти в негова чест. За да повтори постижението на Фелпс от Пекин 2008 ще трябва да добави още една дисциплина, тъй като 50 м бътерфлай не олимпийска. Идеалният вариант е да скочи в щафетата 4 по 200 м. В Токио 2020 ще бъде добавена 4 по 100 м смесена микс (по двама мъже и две жени).


„Повече от ясно е, че Кейлъб притежава скорост, просто трябва да поработи малко и за издръжливост“, добавя Фелпс. Самият Дресъл продължава да чувства огромното влияние на бившия си съотборник в националния отбор, с който триумфираха в две от щафетите на САЩ на олимпийските игри в Рио 2016 г.

„Наистина е много специално за мен поне за един кратък момент да бъда определян за най-добрия в историята на плуването. Та аз бях просто едно хлапе от малко градче, което спорта отведе далеч“, коментира татуираният здравеняк.

Подлага се на жестока самокритика

Подобно на идола си и 23-годишният Дресъл се подлага на жестока самокритика, за да се усъвършенства. Гледа на стартовете си като на отделни състезания. Независимо да ли става въпрос за злато, световен рекорд или дисциплина от незначителен турнир. „Винаги търся лошото, за да се подобрявам. Знам година по-рано каква е целта ми.  Подхождам отговорно към всяко състезание. Опитвам се да извлека максимума в процеса на самоусъвършенстване“, разказва Дресъл, който в Корея анихилира рекорда на Фелпс на 100 м бътерфлай, поставен когато е на 12 г. „Звучи налудничаво да подобриш рекорд на идола си, считан за непоклатим. Но по някакъв начин той показва кръговрата на живота“, смее се Дресъл.

Различията в сходството

На ръст двамата са почти еднакви – Фелпс е висок 193 см, Дресъл 191. На тегло съответно са 88 кг и 86 кг, телосложението обаче им е в различно. Дресъл е изваян като скулптура на атлет от Древна Елада. Фелпс е с типичното тяло на плувец, с меки и еластични мускули, но с по-нисък център на тежестта. Визията им е в пряка връзка с обаянието, което в крайна сметка вдига рейтинга и на плуването и монетизира успехите им.

По-обран в изказа и поведението си пред камерите, Фелпс бе привлекателен заради статуса си на непобедим доминатор, който в продължение на близо 15 години и 39 световни рекорда, 33 планетарни медала (26 златни) и загуби само една шепа битки. Харизматичен и красив, Дресъл действа магнетично от екрана, превръщайки мускулестия татуиран гладиатор в хлапе, когато започне с плам да разказва как ще се наблъска с пици и хамбургери през кратката си ваканция, защото му писнало да яде пиле с ориз. Дори без победите си би бил интересен на журналистите и жените.

На световното първенство в Корея Дресъл беше очаквано

най-богатият състезател,

заработвайки от медали и рекорди 130 хил. Подобна беше и картината преди 2 г. в Будапеща. Подписа и първият си значителен рекламен договор с водещия производител на плувна екипировка „Спидо“. И макар подробности да не бяха обявени, той със сигурност вече е милионер – сериозно постижение за представител на спорта му. Тепърва ще забогатява и вероятно не ще му отнеме много време, за да догони стандарта на Фелпс, чието общо състояние е над $100 млн.

Куршума от Балтимор има собствена линия за плувна екипировка и рекламира от видео игри до напитки и храни.

Езикът на тялото и на двамата издава изключителна увереност в собствените възможности, независимо в каква ситуация са поставени. Умението им да се справят с голямо напрежение, гонейки немислима поредица от победи, изпълнявайки до най-малкия детайл начертания план, ги прави братя по оръжие.

Дресъл почти винаги излиза последен при представянето, което означава, че има най-малко време за пределна концентрация, защото трябва да се съблече, да провери дали очилата и шапката са лепнали плътно на главата му. И въпреки това винаги намира секунди за два ритуала – да скочи максимално високо от място, подгъвайки колената с атлетичност, завидна за баскетболисти, атлети и играчи по американски футбол. И миг след това да клекне пред стартовото блокче с ръка на челото и да се помоли. Дресъл е един от най-набожните спортисти и е известен с това, че

изписва цитати от Библията на бузите си наобратно,

за да може молейки се в съблекалнята или хотелската стая да ги прочете.

Ходи редовно на църква

Укрепва солидно вярата си след световното първенство за юноши през 2013-а в Дубай,  след като си взе почивка от близо половин година. Трябвало да се пребори  демоните си. А беше спечелил 6 медала и бе избран за №1 на шампионата. „Има си причина да се занимавам със спорт…Не просто да бъда най-бързият, а да вдъхновявам хората, показвайки им че винаги има път към щастието, дарено ни от Бога“, обяснява роденият на 16 август 1996 в Грийн Коув Спрингс, щата Флорида плувен ас.

Какво прави Каелъб неудържим

Според много проучвания на учени тялото на Дресъл е перфектно за спринтовите дисциплини.  Роденият във Флорида състезател разчита на пет ключови фактора, които му дават предимство пред останалите. Твърди го Джейън Каланог – дългогодишен треньор преди да го поеме светилото Грег Трой, а сега помощник в Университета по селско стопанство и механика в Тексас, в чийто състав е нашият рекордьор Калоян Братанов.

На първо място е стойката му на стартовото блокче – с високо разположени бедра и голямо натоварване над тях. Това дава по-добър баланс на плувеца при оттласкването и влизането във водата. Дресъл разчита много и на своята експлозивност. Работи за нея не само в басейна, но в залата за фитнес. От мъртва тяга вдига близо 120 кг.

Движи се като делфин

В плуването има неписан закон, че най-добър е не този, който е с най-бързата стартова реакция, а този, който пръв достигне до 15-те метра. Според мнозина това е едно и също нещо, но не и за Каланог. „В Будапеща Кейлъб беше едва с трета стартова реакция, но пръв достигна до 15-те м в басейна, разкрива спецът. – Причината е, че центърът на тежестта е поставен върху задния крак, а не върху предния, който на мнозина дава по-добрата стартова реакция, но не и по-бързото достигане на скорост в басейна.“
Третият компонент е свързан с четвъртия – използването на ръцете при старта. Вдига ги високо над главата, придавайки по-голяма инерция на тялото при влизането във водата. Много плувци не използват ръцете си, разчитайки техните крака да свършат всичко. Най-силният стил на Дресъл е бътерфлая, наричан разговорно делфин.

Мнозина още не могат да разберат какво дава голямото предимство на американеца в нея – дали е подводната част, дали е обръщането или нещо друго. Според треньора Каланог това е много силният кръст, който има Дресъл.

„Неговото движение е точно като на делфин. Упражняваше го много от дете, докато се превърне в напълно естествено“, завършва Каналог.