fbpx Skip to main content

Едва на 11 г. жъне успехи едновременно в три спорта. Пленен е от Цар Футбол, влюбен е в плуването, обожава леката атлетика. Може би неслучайно родителите му са го нарекли Дарий. Дарен е от Господ с талант да побеждава в толкова разнолики спортове.

Дарий Станченко – едно от бисерчетата в богатата огърлица от таланти в ПСК „Черно море“ явно е роден да побеждава! И ако съумее да открадне частичка от желязната воля на любимеца си Майкъл Фелпс и парченце от таланта на футболния си идол Кристиано Роналдо, в бъдеще го очакват големи успехи!

Признава, че е щастлив, че тренира при треньора Борислав Георгиев. На последното състезание, на което участва – турнирът Русалка в Стара Загора, Дарий спечели 1-во място на 50 и 100 м кроул и два вицешампионски трофея на 200 м кроул и 100 м съчетано плуване.

Спомня си, че, когато за първи път родителите му водят на басейна, му е доста тежко – трудно успява да се задържа над водата. Скоро обаче свиква и плуването все повече го привлича. Започват да тренират заедно с по-голямата му сестра.

Щастлив съм, че Борислав Георгиев е мой треньор. Докато тренираме, получавам безценни съвети от него – как по-правилно да плувам, колко вдишвания да направя на 50 м, колко загребвания да направя с дишане. Никога не се изморявам, сам се окуражавам и продължавам докато тренировката не свърши.

Най-много ми харесва техниката на делфин,но по принцип съм кроулист“, признава ученикът в училище „Черноризец Храбър“.

Провокирам го дали не му е трудно да съчетава уроците с плуване и футбол, ала той ме изненадва, че успява да ходи дори и на лека атлетика. Справя се със сложните задачи и на олимпиадите по математика: „Отначало е тежко, но после свикваш и успяваш да си пишеш и домашните, и да се отдаваш на тренировките. Вече цяла година съчетавам и трите спорта. Лека атлетика тренирам в клуб „Виктория“ при треньора Димитър Радев, а футбол в „Спартак“ при Янаки Смирнов“.

Дарий е убеден, че ако плуваш на дълги дистанции, трябва да си много издръжлив, а за късите е необходимо много бързо да се придвижваш с ръце и крака. И, разбира се, да притежаваш техника.

По време на първото затваряне заради пандемията талантът се стараел да прави сухи тренировки вкъщи, бягал на плажа, поддържал своята физическа форма. Сега очаква с нетърпение държавното първенство за неговата възраст. „Тогава ще се състезавам с плувци, родени 2009 г. – ще ми бъде по-трудно, но ще се постарая да дам най-доброто от себе си“, откровен е Станченко.

Когато му остане свободно време, най-много обича да го прекарва със семейството си. „Ходим на риболов. Ловим шаранчета. Мама и татко ги приготвят страшно вкусно! Баща ми е и цар на спагетите“, издава Дарий.

Има си специална чантичка, където съхранява медалите. „Много са ми скъпи. Най-много отличия имам от плуването.

След като ме наградят, спазвам ритуала на плувците да си потопя медала в басейна. Докато го правя, винаги си пожелавам нов медал“, добавя черноморецът. Черпи великански дози енергия и от трите любими спорта и мечтата му е един ден да спечели злато на световно първенство по плуване.

 

Снимки: Личен архив