fbpx Skip to main content

Плувци от 9 държави се регистрираха до момента за участие в плувния маратон „Галата – Варна“. На 4 август по 4-километровото трасе освен наши състезатели ще се пуснат маратонци от Русия, Украйна, Белгия, Турция, Дания, Англия, Холандия и Молдова. Това анонсираха организаторите на маратона по време на пресконференция в Юнашкия салон. На събитието присъстваха кап. Първи ранг Камен Кукуров – началник щаб на ВМС, съдия на маратона по море; Кристиян Димиров, шеф на дирекция „Спорт“ при община Варна, Вили Цеков – главен съдия на маратона и Филип Ромбаут – президент на клуба – организатор ПСК „Черно море“.

Бройката на чуждите държави обаче със сигурност ще скочи още доста.

„За шести път съм съдия на маратона по море – за мен това е чест и голяма отговорност!“, коментира кап. Камен Кукуров. Той добави, че тази година събитието ще бъде обезпечено от 16 плавателни съда. С оглед по-добрата ориентация на участниците линията на маратона ще бъде маркирана с големи буьове.

Шефът на дирекция „Спорт“ Кристиян Димитров сподели, че очаква вълнуващ плувен уикенд. И благодари на Надежда Парушева за ентусиазма и инициативността, вложени през годините.

Главният съдия на „Галата-Варна“ Вили Цеков коментира, че това е събитие, емблематично за морска и спортна Варна: „Опитахме се да направим неща, които да подобрят логистиката на събитието. Стартът ще бъде даден от сушата за първи път. Досега участниците винаги влизаха във водата от различни места, а това лято ще бъдат подредени на една линия, и наравно ще влязат във водата, стартирайки от плажа на Карантината, благодарение на съдействието на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Цеков каза още, че по маршрута ще има 4 вехи и участниците ще се ориентират по-лесно, както и че за финала е подготвено съоръжение, което ще облекчи пристигането им.

Президентът на ПСК „Черно море“ Филип Ромбаут изрази надежда тази година участниците в плувния празник „1000 х 1000“ да бъдат още повече. „Заедно с Lucky hunt организираме това събитие. Миналото лято много се зарадвах, когато видях, че дори и 8-9-годишни деца участват – това е фантастично! Варна е морски град и ние трябва да мотивираме децата ни да плуват“, кометнтира Ромбаут. Той пожела успех на участниците в маратона „Галата-Варна“.

За първи път тази година организаторите експериментират онлайн записване в новия триезичен сайт на маратона www.varnamaraton.info. Записванията онлайн продължават до неделя, което обаче не отменя и регистрацията на сборния пункт на Морска гара. Идеята е до няколко години да се утвърди изцяло и само онлайн записване, което ще улесни организацията по извозването на плувците до старта, а освен това такава е практиката на големите маратони в Европа и по света.

Победителите в 79-ото издание на международния плувен маратон Галата – Варна ще си разпределят награден фонд от 6800 лв. Най-старото плувно състезание в България тази година е част от инициативата „Варна – Европейски град на спорта 2019”. Събитието е под патронажа на  министъра на младежта и спорта Красен Кралев, а председател на организационния комитет е кметът на община Варна Иван Портних.

Организатори на маратона са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море“. Проявата се провежда с изключителното съдействие на Морска администрация, Пристанище Варна, Морска гара, „Градски транспорт Варна“ ЕООД, Медицински център за рехабилитация и спортна медицина, БЧК, Общинска полиция, Областна дирекция на МВР, „Гранична полиция“, Главна дирекция „Аварийно – спасителна дейност“. В 79-ия международен плувен маратон нос Галата – Буна № 2 (Варна) могат да участват граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени през 2007 г. и по-големи.

За първи път в 79-годишната история на плувния маратон „Галата – Варна“ стартът ще бъде даден от плажната ивица. Така стартират почти всички големи маратони в света. За място на старт е избрана плажната ивица на Карантината.

Според главния съдия Вили Цеков стартът от Карантината ще даде абсолютна равнопоставеност на участниците, тъй като при старт от вода, както бе досега, нямаше как плувците да се подредят в една права линия.

За първи път в историята на маратона участниците ще бъдат извозени до старта не с кораби, а с автобуси, което ще стане с изключителното съдействие на „Градски транспорт – Варна“ – ЕАД.

Всички, желаещи да вземат участие в традиционното преплуване, трябва да се явят на 4 август в 6,30 часа на морска гара – Варна. Необходимо е участниците да си носят подходящи чанти, сакове, торби за прибиране на личните вещи.

Записването ще продължи от 6,30 точно до 8,30 ч. В 8.30 ч. записването окончателно се прекратява, а състезателите, явили се по-късно, няма да бъдат допуснати до участие!

Разстоянието от старта на Карантината до Буна № 2 е около 4200 метра по права линия.

В деня на провеждането на маратона на сборния пункт на морска гара – Варна, всеки записал се участник трябва да представи следните документи: лична карта, декларация по образец, подписана лично от участника, а за лица до 18 години подписана и от родител, и удостоверение за предсъстезателен медицински преглед. Таксата за участие е 10 лева.

Победителите – мъж и жена, получават парични награди от по: I място – 1000 лв.; ІІ място – 700 лв.; ІІІ място – 500 лв.; ІV място – 400 лв.; V място – 300 лв.; VІ място – 200 лв.

С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по  100 лв.

Двамата варненци с най-добри времена от маратона „Галата – Варна“ ще имат уникалния шанс да плуват в градския маратон по плуване на град Дордрехт, Холандия, който ще се проведе на 31 август.

200 лв. е бонусът за плувец с увреждания, толкова получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона.

Двама холандци от побратимения на Варна холандски град Дордрехт ще вземат участие в 79-ото издание на международния плувен маратон „Галата – Варна“. Те ще плуват благотворително, анонсираха от Община Варна.
Идеята е фондацията за побратимяване Дордрехт – Варна да подпомогне реализацията на благородна кауза – изграждане на сенник в двора на къща от Центъра за настаняване от семеен тип в село Тополи. Обитатели на къщичката са деца с увреждания.

Спортният форум във Варна ще бъде отразен от главния редактор на престижна медия от Страната на лалетата – RTV Dordrecht. Журналистът ще направи отделен репортаж и за благотворителната кауза в помощ на децата с увреждания, обитаващи  къща – част от ЦНСТ-село Тополи.
За да върнат жеста, варненци, които желаят да подкрепят каузата на Дордрехт за борба за рака могат да дарят средства по сметката на Twinning Foundation Dordrecht Varna – NL87 INGB 0007 413037 като използват следния линк: :https://www.fightcancer.nl/fundraisers/teamvarnabulgaria/swim-to-fight-cancer-dordrecht.

За първи път тази година сайтът, който запечатва всички събитие, обвързани с маратона, дава възможност на най-нетърпеливите да го преплуват да се запишат и онлайн. Десетки вече го направиха.

Ден преди старта на маратона “Галата-Варна“ – на 3 август ще се проведе плувният форум „1000 х 1000“. Участниците в набиращата все по-голяма популярност плувна фиеста ще си разпределят атрактивни награди анонсира шефът на общинската дирекция „Спорт“ Кристиян Димитров.

Организатори на събитието са ВМС на Република България, община Варна и плувният шампион на България ПСК „Черно море”, с любезното съдействие на концесионера на плажната ивица „Лазурен бряг ‘91”. Идеята за инициативата е на председателя на УС на ПСК „Черно море”, изпълнителен директор на „Агрополихим” – Филип Ромбаут.

Целта на събитието, което това лято ще се проведе за трети път на плажа пред ресторант „Мистър Баба“ във Варна, е 1000 души да преплуват 1000 м в морето. С всяка следваща година броят на желаещите прогресивно се увеличава. Целта е масовото преплуване да стане традиционно. То няма състезателен характер.
Морският празник ще бъде своеобразна тренировка за онези, които в неделя – 4 август, ще участват в най-старото плувно състезание у нас –маратонът „Галата  – Варна“.
Всички участници в проявата ще преминат през задължителен медицински преглед, извършен от екип на Медицински център по рехабилитация и спортна медицина във Варна.