fbpx Skip to main content

Бътерфлаят е плувен стил, при който състезателите движат едновременно двете си ръце, подобно на маховете с крила на пеперудите (от където идва и името на стила), а движението на краката е подобно на ударите с опашка на делфините.

При този стил плуване се изисква развита мускулатура и много добра техника, поради това и се практикува от по-напредналите състезатели. Докато другите стилове като кроул, бруст и гръб могат да се практикуват и от начинаещи плувци.

Бътерфлай е най-новият плувен стил. Официално е въведен през 60-те години на 20 век и оттогава досега търпи известни промени. В началото е бил разновидност на бруста, като движението на краката е представлявало разтваряне на краката или така наречената брустова ножица. Сегашният му вид, делфиновият удар с крака е създаден от унгарския плувец Карел Тумпек.

Както вече споменахме бътърфлаят е най-трудният от всички четири плувни стила и докато при  бруст, гръб и кроул може да се плува  добре, дори и техниката на плувеца да е грешна, то бътерфлаят не прощава грешки в техниката и те не могат да бъдат компенсирани със сила.

Основното затруднение идва от опита да се постигне синхрон между ударите с ръце и крака, в комбинация с правилното поемане на въздух при излизането над водата. Стига всички движения да се усъвършенстват, обаче,  този стил на плуване се превръща в любим за много от състезателите.

 

Техника на плуване бътерфлай

Движения на краката

Движенията на краката са като вълна, много наподобяват движенията на делфин, за това и другото име на този стил е делфин.

Движения на ръцете

Ръцете се изпъват  максимално напред, след което се загребва едновременно и с двете под тялото. Гледано отстрани загребването наподобява полукръг. Когато ръцете застанат изпънати близо до тялото се изкарват и протягат настрани, след което се изпъват напред. Това е много бързо движение. Погледнат отгоре плувецът описва кръг с ръцете си. Някой оприличават движението на ръцете над водата на крила на пеперуда.

Движение на тялото

Когато ръцете са протегнати напред, цялото тяло прави вълна, като дланите се преместват най-малко спрямо повърхността на водата, а краката най-много. Импулсът на движението започва от ръцете, преминава през цялото тяло и завършва през пръстите на краката.

Техниката за бътерфлай се състои от синхронно движение на ръцете със синхронно ритане с краката. Вълнообразното движение на тялото е от съществено значение, тъй като това е ключът към лесно синхронно пренасяне на ръцете и дишане над водата.

Дишане

Има само малък прозорец за дишане при бътерфлай. Ако този прозорец се пропусне плуването става много трудно. Дихателният процес започва по време на „натискащата” част от загребването. Обикновено се вдишва през едно загребване. Това може да се поддържа при големи разстояния. Често, вдишването на всяко загребване забавя плувеца.

Други интервали на вдишване практикувани от елитни плувци включват подхода „две нагоре, едно надолу”, където плувецът вдишва два последователни пъти, а на третия главата е под водата, което е по-лесно за белите дробове. Плувци с добър капацитет на белите дробове могат да дишат на всяко трето загребване по време на спринтове или финали.

 

Състезателни правила при плуване бътерфлай

  • Двете ръце трябва да се изнасят над водата и да се връщат обратно едновременно.
  • Тялото трябва да лежи на гърдите, а раменете да са в една линия с повърхността на водата. Още в началото на първото движение на ръцете, след старта и при обръщанията те трябва да останат в това положение до следващото обръщане или финала.
  • Движенията на краката трябва да са едновременни и симетрични. Разрешено е краката и стъпалата да се движат във вертикална равнина.
  • На финала стената трябва да се допира с двете ръце едновременно и на едно хоризонтално положение. При обръщанията не е задължително ръцете да опрат стената в хоризонталната равнина.
  • След старта и обръщането е позволено едно или повече движения с краката и едно движение с ръцете под вода, с което тялото трябва да излезе на повърхността до 15 метра.

Да се научите да плувате бътерфлай не е лесно, но с тренировки, постоянство и всеотдайност не само ще овладеете техниката на този така труден стил на плуване, а и ще го усъвършенствате.

„Толкова много хора по пътя ви, независимо какво искате да постигнете, ще ви кажат, че това не е възможно. Но всичко, което е нужно, е въображение. Мечтаеш. Планираш. Постигаш.“ – Майкъл Фелпс