fbpx Skip to main content

Археологически и други доказателства показват, че плуването се е практикувало още през 2500 г. пр.н.е. в Египет и след това в асирийската, гръцката и римската цивилизация. В Гърция и Рим плуването е било част от бойните тренировки и заедно с азбуката е било част от началното образование за мъжете. В Ориента плуването датира най-малко от 1 век пр.н.е., като има доказателства за състезания по плуване по същото време и в Япония.

Към 17-ти век императорски указ е задължил преподаването на плуване в училищата. Организирани събития по плуване се провеждат и през 19-ти век, преди Япония да бъде отворена за западния свят.

Римляните са строили басейни, различни от баните, а през 1-ви век пр.н.е.  Гай Меценат е построил първия отопляем басейн.

Липсата на плуване в Европа през Средновековието се обяснява като наличие на страх, че плуването разпространява инфекция и причинява епидемии. Има някои доказателства за плуване в морските курорти на Великобритания в края на 17-ти век, очевидно във връзка с водната терапия.

Едва през 19-ти век обаче популярността на плуването започва да се разраства. През 1837 г. в Лондон се формира първата плувна организация,  разполагаща с шест закрити басейна. Първото първенство по плуване е било състезание с 440 ярда (400 метра), проведено в Австралия през 1846 г. и ежегодно след това.

Метрополитън плувните клубове в Лондон, основани през 1869 г., в крайна сметка се превръщат в Аматьорска плувна асоциация, ръководно тяло на британското любителско плуване. Националните федерации по плуване са създадени в няколко европейски държави от 1882 до 1889 г.

В САЩ плуването е организирано за първи път като спорт от Аматьорския атлетически съюз (AAU) при основаването му през 1888 г. Fédération Internationale de Natation Amateur (FINA) е основана през 1909г.

Съвременно плуване

Ерата след Втората световна война носи по-добри технологии, съоръжения и усъвършенствани техники за обучение, което от своя страна довежда до значително по-добри рекорди в сравнение с ранните състезания.

Първоначално плувците от женски и мъжки пол са носили костюми за тяло, което е увеличавало съпротивлението и ги забавяло. С напредването на спорта, обаче, банските костюми стават все по-хидродинамични. Започват да се правят костюми от материали като ликра, което намалява съпротивлението и в резултат на това подобрява времето.

Състезателните басейни също претърпяват голяма промяна през този период, което води до преминаване от турнири на открито към закрито.