fbpx Skip to main content

 

  Случвало ви се е да се гмурнете в басейна и очилата ви да се напълнят с вода, или пък през цялото време докато плувате да усещате болка от неудобството да ги носите? Ако при излизане от басейна и очите ви са зачервени или пък около тях имате останал отпечатък от носенето на очилата, значи е време да вземете мерки и да направите нещо по въпроса. За целта ви предлагаме някои съвети, които ще ви помогнат в избора на очила за плуване.

Видове очила

Първото нещо, което трябва да направите, е да определите от какъв вид очила имате нужда. Различните видове имат различно предназначение. Ето накратко малко информация за предназначението на различните видове очила за плуване, които се предлагат на пазара:

  • Състезателни плувни очила

Очилата за плуване предназначени за състезания са обикновено малко по-малки, технически и прилепват по-плътно към очните вдлъбнатини. Колкото по-плътно са прибрани към лицето, толкова по-малко съпротивление създават и ви правят по-хидродинамични. Те са създадени за състезаване и носенето им всеки ден е неудобно, макар че много от плувците тренират с тях.

  • Тренировъчни плувни очила

Те вече са създадени за ежедневна употреба. Това обаче не означава, че не са качествени и добре направени. Тъй като са предназначени да бъдат носени по-често и по-дълго от състезателните, тренировъчните очила са и по-удобни. Те обикновено имат повече уплътняваща гума по ръбовете и това омекотява натиска, който създават около очите и запечатват по-добре.

  • Плувни очила за почивка

Тези очила за плуване са по-евтини и са направени да са още по-удобни. Въпреки това не са предназначени за много дълго плуване. Противозамъгляващият слой от вътрешната страна на стъклата, ако изобщо имат такъв, се износва по-бързо. А плуването със замъглени очила не само че е неприятно, но може и да е опасно. Но все пак те са подходящи за хората, които не искат да дават много пари за това и не плуват много дълго време.

  • Плувни маски

Направени са за леководолазно гмуркане и шнорхелинг. Те са и доста по-големи от останалите очила за плуване. Тъй като плувните маски са по-удобни за носене, много от хората, които плуват за удоволствие предпочитат тях, вместо други плувни очила. Но техния по-обемен и по-тежък дизайн не ги прави много подходящи за тренировка.

 

Видове лещи

Не само вида на очилата за плуване е важен, важно е и с какви лещи са те. Има най-различни цветове и функции. Това, което най-вече трябва да вземете под внимание, е светлината около вас. Преценете дали искате да я ограничите или да пропуснете повече светлина. Ето и видовете лещи, на които може да се натъкнете, докато избирате плувни очила:

  • Огледални лещи

Огледалните или “метални” лещи имат метално или огледално покритие от външната страна и са подходящи за честа употреба или състезание. Ако тренирате всеки ден по обяд или следобед, когато светлината е най-силна или пък се готвите за голямо състезание, тогава може да помислите за очила с такива лещи. Същото се отнася и ако плувате много по гръб на открито. Ако носите очила с огледални лещи, когато светлината е слаба и сте на закрито, зрението ви ще е доста ограничено. Затова и не се препоръчват за басейни, където осветлението е слабо.

  • Прозрачни или лещи в светли цветове

Ако плувате на закрито или пък преди обед, тогава лещите в светли цветове са по-подходящи за вас. Те пропускат максимално количество светлина и по този начин виждате по-добре. Лещите в оранжев цвят правят всичко около вас да изглежда по-ярко и това подобрява видимостта във водата. Други цветове, като розово, лилаво или зелено могат също да направят басейна около вас по-ярък, макар и не толкова добре както оранжевото. Имайте предвид, че светлите лещи не са много подходящи за светли места и ако плувате на открито през деня, ярката светлина може да ви дразни.

  • Тъмни лещи

Ако искате очила за плуване, които да са универсални, тогава се насочете към черните или сини лещи. Те не блокират светлината толкова много като огледалните, нито пък придават по-голяма яркост. Подходящи са за облачни дни, за разпускащо плуване и закрити басейни, които са добре осветени.

 

Удобство при носене

Най-добрият начин да определите кои плувни очила са подходящи за вас е, разбира се, като ги пробвате. Обърнете внимание как се чувствате с тях. Ако мислите, че ще тренирате всеки ден за повече от половин час, тогава ще искате те да са колкото може по-удобни. Ако очилата ви не са удобни, то тогава колкото повече ги носите, толкова повече ще ви боли от тях.

Прилягане към лицето

Най-важното за удобството на очилата е как те прилягат към формата на лицето ви. Ако това не е както трябва, те могат да падат или да пропускат вода. Уверете се, че няма пролуки между лицето ви и уплътнението на очилата. Имайте предвид, че някои състезателни очила за плуване не създават вакуум. Когато носите такива трябва да имате предвид, че те се носят по-стегнати, за да пасват добре. И запомнете, че пристягащата лента оказва много голямо влияние за удобството и прилягането на очилата към лицето ви. Преди да решите дали даден модел очила са подходящи за вас, опитайте да си поиграете и да настроите по-добре лентата.

Знайте, че не е задължително да намерите подходящите за вас очила в определената категория. Има жени, лицето на които е по-малко и за тях може да се окажат подходящи детските очила, просто защото са по-малки и ще им прилегнат по-добре. Или пък обратното – някои жени могат да намерят очила за себе си сред моделите за мъже. Не ограничавайте избора си според определението на етикета.

Трябва да имате предвид с каква цел ще плувате, как се чувствате с тях и колко добре прилягат към формата на лицето ви. И така със сигурност ще намерите подходящият чифт.