fbpx Skip to main content

Възможността да контролирате фокуса си означава, че ще плувате с по-добра техника, ще получите повече удоволствие от процеса и в крайна сметка ще плувате по-бързо.

В тази статия предстои да  ви представим няколко съвета как да бъдете по-концентрирани в басейна.

Разбира се, предизвикателствата пред всеки плувец са много. Сред тях са:

 • Ежедневното усъвършенстване на техническите елементи на плуване;
 • Борба със съмнението в себе си и несигурността при по-голямо натоварване;
 • Процесът по изпипване на шампионското представяне може да се изглежда безкраен.

Колко концентрирани сте на практика

Дали умът ви се отклонява от добрите и положителни мисли или вместо това се съсредоточавате върху това как се представят другите плувци, да мечтаете или да участвате в безполезни разговори?

Това, че сте по-концентриран плувец, няма автоматично да ви направи олимпиец за една нощ, но ще ви помогне  с някои важни неща:

 • Ще бъдете по-присъстващи и ангажирани, когато плувате (което е много по-възнаграждаващо и приятно);
 • Ще можете да насочите вниманието и концентрацията си обратно към нещата, които имат значение за вашето плуване;

Какво може да правите, за да подобрите концентрацията си в басейна

 

 • Не губете фокус

Фокусът ни понякога може да изглежда като хиперактивно 3-годишно дете, което е опитало енергийна напитка. Без значение колко се опитваме да се фокусираме често пъти се хващаме да мислим за други неща.

 • Как се фокусирате зависи и от ситуацията

Има различни начини за фокусиране, които се използват в конкретни ситуации. На практика сме склонни да се фокусираме върху техниката. Стремим се да станем по-ефективни плувци, като отделяме много време на това да изучаваме техниката си в хода на хиляди повторения. Но когато става въпрос за конкуренция искаме да преминем от фокус върху уменията към фокус върху представянето, който е по-скоро за избистряне на ума.

 • Видът фокус, който използвате, се променя според ситуацията

Ако мислите за миналото или настоящето, фокусът ви не е на правилното място. Плувците често бъркат концентрацията с прекаленото мислене. Обсебени от това как  се е представила конкуренцията миналия месец, фокусът ви върху това, което трябва да направите днес, е намален. Ако си казвате, че няма да плувате добре следващата седмица поради не най-доброто ви представяне днес, вашият фокус върху това да бъдете по-добър плувец днес е по-малък.

Ако пътувате във времето с фокуса си, това означава, че не отделяте на настоящето пълното внимание и концентрация, които заслужава.

 • Визуализирайте начина, по който искате да се представите на практика

Натали Кофлин, 12-кратна олимпийска медалистка, усъвършенства уменията си за фокусиране през първата си година в Калифорнийския университет, като това я изстрелва към изключително успешна международна кариера. Каква е нейната тайна? Визуализиране на начина, по който е искала да плува в деня на състезанието, всеки път, когато е била на тренировка.

 • Стресът затруднява фокусирането

Стресът, независимо дали физически или психически, заема голяма част от мощността на процесора на нашия мозък, намалявайки способността ни да се фокусираме. Това е и една от причините да сме по-склонни да имаме моменти, в които искаме да се откажем, когато сме под стрес.

Когато започнете да се тревожите за това как се представят другите плувци или какво може да си помислят вашите родители, тогава  фокусът се измества от нещата, които всъщност помагат на вашето представяне.

 • Фокусът, колкото и мощен да бъде, е ограничен ресурс

Записвайте си моментите на супер фокус, когато имате такива. Самосъзнанието, което идва с написването на няколко изречения за това, върху което сте били фокусирани по време на най-доброто плуване по време на тренировка, ще ви даде много точки за фокусиране, които можете да използвате, за да подобрите уменията си за концентрация.

Ще има моменти, когато ще се борите да останете позитивни и фокусирани, това, което можете да направите, е да натиснете спирачката и да спрете да мислите. Няма скрито значение на това какво представлява тази малка тактика – тя буквално спира тази безполезна мисъл с помощта на физически сигнал.

Нещо толкова просто като свиване и отпускане на пръстите или юмрука. Изберете си нещо лесно и просто за използване и го използвайте, когато усетите, че фокусът ви изчезва.

Използването на вашите способности за концентрация с вашата техника по-последователно ще ви помогне да станете по-ефективен плувец. А увереността, която идва от тези две неща заедно ще помогне за по-бързо плуване, по-добри резултати, а оттам и цялостното подобряване на представянето в басейна.