fbpx Skip to main content

Всяка сутрин ставате рано, хапвате нещо бабързи и бързате към басейна. От басейна веднага към душа и се впускате смело в новия ден, независимо дали на работното място или в училище.

На всички е известно, че плуването е спорт, който е много щадящ към човешкото тяло в сравнение с мноо други дисциплини, но все пак и то е физическа активност, която натоварва мускулите. Затова е добре да ги разтегнете, отпуснете и загреете, преди да започнете с тренировката в басейна.

Загряването преди плуване често е пренебрегвана част от тренировката, което може да се окаже доста фатална грешка и да стане причина за множество наранявания и контузии, които в последствие да ви накарат да спрете да тренирате за повече от седмица.

Дори няколко основни движения и упражнения могат значително да предотвратят  евентуални неприятни контузии. Целта на загряването е да се активират мускулите и тялото да се подготви за самите движения.

Някои басейни разполагат с фитнес или фитнес зона, снабдена с успоредки, шведски стени, машини и други тренировъчни аксесоари.  Ако липсват такива, загрейте и разтегнете мускулите си в края на басейна.

Винаги е добре да започнем с динамично загряване, за да подготвим тялото си за същинската тренировка. Пробвайте да подскочите няколко пъти, направете няколко клека или напади напред и встрани, упражнения за ръцете и раменете или описвайте кръгове с цели ръце. Всичко това постепенно ще започне да ускорява сърдечната честота и кръвообращението в тялото и по този начин ще има по-добър приток на кръв към мускулните влакна.

Примерни  упражнения

Описвайте кръгове – с главата, китките, лактите, раменете, коленете и целите крака

Застанете в позиция с широко разкрачени крака, наведете се напред и след това последователно разпервайте и поставяйте ръцете на земята.

Клекове, напади напред и настрани, планк – трениране на издържливостта ви на длани или на лакти. След това може да преминете към кратък статичен стречинг. Започнете постепенно от главата към петите, разтегнете врата, ръцете, раменете, гърба, бедрата и прасците.

Ако плувате с треньор или приятел, можете също да го помолите за помощ при загрявката. Например, за пасивно разтягане на раменните стави до екстензия в наклон напред. Най-напред застанете с крака разкрачени на ширината на ханша, хванете ръцете зад гърба си и преплетете пръстите си. След това се навеждайте бавно напред и изпънете ръцете в посока към тавана. Важно е да не забравяте да дишате по време на пасивно разтягане – с правилното дишане упражнението може да придобие съвсем ново измерение.