fbpx Skip to main content

Плуването е ключът към здравото тяло и дух, без значение на коя възраст сте. Упражнявайки този изключителен спорт освен, че ще тренирате цялото си тяло, но и ще се отървете от депресията, тъй като по време на плуване тялото отделя хормоните на щастието – ендорфини.

Ето и още няколко плюса, които ще получите, ако започнете да тренирате плуване поне 3 пъти седмично:

  1. Ставите ви ще станат по-силни

Това ще се случи, поради факта, че по време на плуване, водата поддържа повече от 90% от цялостното ви тегло. Затова и плуването е толкова подходящо за хора, страдащи от болки в ставите.

  1. Ще подобрите работата на белите дробове

Редовните тренировки ще помогнат на белите ви дробове да укрепнат.

  1. Гърбът и цялостната стойка ще се подобрят

Ако се оплаквате от хронични болки в областта на гърба, плуването може да изгради мускулите ви и по този начин да помогне за значителното облекчаване на болката.

  1. Ще забавите процеса на стареене

Според проведени проучвания, плуването 3 до 4 пъти седмично на около 2.5 до 4.5 км. видимо намалява процеса на стареене не само с няколко години, а с цели десетилетия.

  1. Ще изгаряте повече калории

Ако плувате 3 до 4 пъти седмично ще изгаряте стабилно количество калории като в същото време ще изградите и укрепите мускулатурата си. Само за около 30 минути плуване можете да изгорите до 500 калории, като това е повече от калориите, които бихте изразходили, ако само вървите. Поради този факт, плуването автоматично се превръща в най-доброто упражнение с ниско въздействие, което да включите в ежедневието си.

  1. Ще подобрите качеството на съня си

Доказано е, че плуването помага в борбата с безсънието и значително ще подобри качеството на почивката ви.

  1. Подпомага работата на сърцето

Плуването е перфектното кардио упражнение. Поради това, че е аеробно упражнение, то мигновено кара сърцето ви да работи по-добре.

  1. Успява да намали стреса и да подобри мозъчната дейност

Всички сме наясно, че стресът е един от най-големите проблеми на съвременния свят. Плуването, обаче е спортът, който ще ви помогне да го намалите. А активната работа на сърцето ще изпраща повече кръв до мозъка, което от своя страна ще подпомогне неговата работа.

  1. Помага при проблеми с дихателните пътища

Ако страдате от астма – болест на дихателните пътища, която затруднява лесното и свободно дишане, то по време на плуване ще се научите, как да правите повече движения, но с по-малко въздух. Поради това не бягането, а плуването е спортът, който се препоръчва на хората, страдащи от дихателни проблеми.

  1. Тялото става по-гъвкаво

Плуването прави тялото по-силно и гъвкаво. За разлика от силовите тренировки, които правят мускулите по-обемисти и твърди, но не толкова гъвкави.

В сравнение с много други кардио тренировки като бягане и колоездене например, плуването не е само кардио активност. Известно е, че плътността на водата е около 800 пъти по-голяма от тази на въздуха и по този начин всяка една тренировка би могла спокойно да се превърне в силово упражнение.

Плуването е спорт, който не само щади ставите, но и при него рискът от травми почти изцяло липсва. Всички други спортове изискват особено внимание и създават риск от нараняване, което съответно ще доведе до определено време за възстановяване. Плуването от своя страна дори се препоръчва за рехабилитиране на различни видове травми.