fbpx Skip to main content

 

Почивката е жизненоважна част от представянето и е ключ към постигането на поставените от вас цели.

През последните няколко години е все по-очевидно, че качеството на представянето на един спортист зависи от няколко фактора: физическа подготовка, психическа подготовка, хранене, хидратация и не на последно място качеството и количеството на съня.

В тази статия ще се спрем на този последен фактор, който толкова често бива подценяван, особено от самите спортисти, а именно почивката. Тя наистина е ключова съставка в обучението и е жизненоважна за постигането на целите ви.

 

Защо сънят е толкова важен?

 

  1. Подобрява времето за реакция

В спорт, изискващ максимално бързо реагиране, и в който една стотна от секундата може да бъде разликата между победа и поражение, почивката е жизненоважна. Последни проучвания показват, че са необходими няколко дни, за да може тялото да се възстанови от липсата на сън и това може да намали времето за реакция с над 200 %.

 

  1. Повече скорост

Проучване, проведено в Станфордския университет, показва, че редовният режим на сън за период от няколко седмици може да помогне да плувате по-бързо и цялостно да подобрите работата си.

 

  1. Предотвратяване на наранявания

Друго проучване, проведено в Калифорнийския университет, показва как нараняванията са свързани с продължителността на времето, през което спите, доказвайки, че съществува пряка връзка между нараняванията и качеството на вашата почивка. Уравнението е много просто:

 

липса на сън = – възстановяване – реактивност + стресирана имунна система = нараняване

 

Съвети, свързани с тези три съображения:

 

  1. Персонализирайте тренировките си

Не бъдете прекалено твърди към себе си. Не всички сме еднакви, всеки от нас има различен праг за справяне с умората. Настройте и променете тренировъчното си натоварване според вашите собствени изисквания. Когато сте уморени, почивайте. Това трябва да е вашият приоритет.

 

  1. Слушайте тялото си и си почивайте правилно

Помислете за всички ангажименти, с които трябва да се справяте всеки ден. Учение, работа, семейство. Понякога няма време за почивка. Слушайте тялото си, ако то ви казва, че трябва да се възстанови, спрете и обърнете  внимание на сигналите, които то ви изпраща. Ще разберете, че упоритата работа без подходяща почивка ще се отрази негативно на вашето здраве, както и на представянето ви.

 

  1. Откажете се от това, което трябва

Когато усетите, че тялото ви не функционира правилно и ви изпраща предупредителни сигнали – като стрес, чувство на отпадналост или преумора – най-доброто нещо, което трябва да направите, е да спрете веднага. Може би се налага да намалите натоварването си и да почивате повече и по-добре.

 

Почивката е важна за всички, а за спортистите е жизненоважна. Важно е да знаете и да обърнете внимание на това, че сънят има реално въздействие върху представянето ви.