fbpx Skip to main content

Калина Николаева (182 точки), оглави почетната десетка на четирикратния плувен шампион на България ПСК „Черно море“ (Варна) за 2019 г. Тържествената церемония по обявяването на Топ 10 на клуба за изминалата година се проведе в Юнашкия салон. Тримата най-добри в десетката – Николаева, Азра Янък и Дениел Нанков, не успяха да присъстват, тъй като в момента са на лагер с националния отбор.

През 2019 г. състезателите от всички възрасти в ПСК „Черно море“ извоюваха от държавни шампионати рекордните 122 медала. От тях 57 са златни отличия, сребърните са – 33, а бронзовите медали – 32.

Плувен спортен клуб „Черно море“ оглави годишната класация на Българската федерация по плувни спортове като комплексен победител с 2844,60 т.

По време на церемонията в Юнашкия салон наградите на призьорите връчиха президентът на черноморци Филип Ромбаут, Миролюб Адамов – зам.-председател наклуба, главният треньор Никола Петров и членовете на Управителния съвет – Христо Атанасов – зам.-председател на ОбС-Варна, Еленко Еленков, Върбан Върбанов, Николай Николаев и Генади Нанков. На тържеството присъстваха авторитетният международен съдия по плуване Вили Цеков и ветеранката в плуването Надежда Парушева.

Грацията на „Чар – ДКС“ Нели Атанасова, носителка на пълни комплекти медали от държавни първенства по художествена гимнастика, поздрави присъстващите в залата от името на президента на клуба Мария Чиприянова с ефектно съчетание без уред.

Освен с традиционните премии състезателите бяха удостоени с парични ваучери от Генади Нанков за веригата книжарници „АБВ“, бонус получиха и техните треньори. Зад успехите на шампионите стои трудът на Никола Петров, Антон Гиляревски, Борислав Георгиев, Доротея Славкова, Калоян Георгиев и Меглена Николова.

Главният треньор на „Черно море“ Никола Петров изрази удовлетворението си от успешната година, която изпраща клубът, като открои няколко основни акцента.

„През 2019 г. участвахме на младежки олимпийски фестивал в Азербайджан, който е трети по сила след олимпиада, световно и европейско първенство за младежи. Представихме се много силно, участваха двама състезатели на „Черно море“ Калина Николаева и Дениел Нанков. Отчитам като успешна и изявата ни на международния турнир „Мултинейшън“ в Австрия, което е т.нар. малко европейско. Там също плуваха Николаева и Нанков, спечелихме бронзов медал и две сребърни отличия от щафети“, коментира Петров.

През 2019 г. ПСК „Черно море“ организира безспорно три от най-стойностните спортни събития във Варна – международният плувен турнир „Блек сий къп“, 79-ото издание на маратона „Галата – Варна“ и набиращото все по-голяма популярност сред ценителите на плувната магия събитие „1000 х 1000“.

Наградният фонд в „Блек сий къп“ бе рекорден – призьорите си разделиха премии в размер на 20 500 лв. Събитието бе квалификация за олимпиадата в Токио през 2020 г. и световното по плувни спортове в Южна Корея. Варненци ликуваха с отборната купа. Призовете си оспорваха плувци от САЩ и Великобритания, национални състезатели от Турция, Беларус, Унгария, Латвия и България. А звездната Екатерина Аврамова, която прелетя хиляди километри и дойде за турнира чак от Канада, постави отлична оценка на организацията.

За 2020 г. главният треньор на шампиона на България си пожела пети отборен трофей. И класиране поне на трима плувци от клуба на европейското първенство по плуване за младежи в Шотландия през лятото. „Очаквам шампионатът с голямо нетърпение – разполагаме с няколко състезатели, които имат сериозни шансове да спечелят квоти за европейското. Сред тях са Калина Николаева, Азра Янък и Дениел Нанков. Всяка година на европейското участват все по-силни състезатели. Целта ни е да се класираме и да се представим на върха на възможностите си в Абърдийн“, допълни Петров. Той сподели още, че разковничето за успехите на черноморци е в огромната доза упоритост, която влагат и треньори, и състезатели – на басейна сме и по време на празници. Желанието ни е да върнем славата на Варна като първа плувна сила на България“.

Президентът на ПСК „Черно море“ Филип Ромбаут отчете 2019 г. като изключително успешна. И изрази възхищението си от това, че клубът е първа плувна сила у нас. „В клуба са най-добрите плувци, треньори и родители. Знам, че когато тренирате през зимата, се налага да плувате при отрицателни температури на открито. Тази година има шансове в проектобюджета на община Варна да бъде заложено изграждането на покривна конструкция, за да може всички вие да тренирате при нормални условия. Вярвам, че ще спечелим битката, за да стане това реалност. Убеден съм, че във Варна като морски град – любовта към плувния спорт на подрастващите трябва да е още в по-големи мащаби. Затова следващата ни битка ще бъде свързана с това да се изгради специален басейн за тренировки на подрастващи, на малки деца“, разкри целите на ръководството за 2020 г. Ромбаут. Президентът на шампионите пожела на треньори и състезатели да продължават да умножават клубните успехи и им благодари за отдадената енергия.

*************************************************************

Топ 10

  1. Калина Николаева (182 т.)
  2. Азра Янък (171 т.)
  3. Дениел Нанков (162т.)
  4. Тея Николова (143 т.)
  5. Лъчезар Добролевски (129 т.)
  6. Божидара Орленко (118,41 т.)
  7. Ева Христова (118,05 т.)
  8. Михаил Александров (117 т.)
  9. Ива Георгиева (116 т.)
  10. Веско Стратев (112 т.)