fbpx Skip to main content
Международният традиционен плувен маратон „Галата – Варна“ се провежда всяка година, в първата неделя на август. Всички граждани и гости на град Варна, навършили 12 г., от страната и чужбина, могат да се включат и да си подарят това невероятно изживяване.

Трасето на плувния маратон очертава линията по море от нос Галата до Втора буна на варненския плаж. Разстоянието по права линия е 4500 м.

През годините финалът на маратона е бил винаги на Първа буна, но през последното десетилетие плувците финишират на Втора.

За първи път, обаче, в 79-годишната история на плувния маратон „Галата – Варна“ стартът ще бъде даден от плажната ивица. Това е и начинът, по който стартират почти всички големи маратони в света. За място на старта е избрана местността Карантината, пред паметника.

Началото от плажа ще даде равент старт на участниците, тъй като  стартирайки от вода, както е било досега, е нямало как плувците да се подредят в една права линия.

Събитието отново ще бъде под патронажа на  министъра на младежта и спорта Красен Кралев, а организатори на маратона ще са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море“.

Осемдесетият юбилеен маратон „Галата-Варна“ ще има и нов сборен пункт. За първи път участниците няма да се събират на Морска гара, а директно на старта. Промяната се налага поради настоящата епидемична обстановка в страната.

За улеснение на всички плувци, които нямат транспорт, между 7:00 и 8:00 ч. на интервал от 10 минути от Катедралата (храм Свето Успение Богородично) ще тръгва по един специален автобус, обозначен с информационна табела за маратона.

Заявката за участие пред паметника на „Карантината“ ще бъде от 6:30 до 9:00 ч.

Маратонът ще започне в 9:30 ч. след предварително проведен инструктаж.

Плувците сами ще изберат стила на плуване, но няма да имат право на никакви помощни средства.
По време на плуването няма да бъде разрешено приемането на каквито и да е хранителни, питейни, медикаментозни и други средства.

100 минути след първия пристигнал на финала маратонът официално ще приключи и участниците ще бъдат длъжни да напуснат трасето, като се качат в съпровождащите плавателни средства.
Всеки участник е задължен да спазва мерките за безопасност, наложени поради епидемичната обстановка в страната по време на маратона.

Състезатели, които се нуждаят от медицинска или друга помощ или желаят да прекратят плуването, ще трябва да дадат знак с многократно движение с изпъната ръка наляво и надясно.

Всички, преплували разстоянието от нос Галата до Офицерския плаж – изток в определеното време, ще получат: закуска и напитка, както и  удостоверение за успешно преплуване, и тениска.

Ние, от ПСК Черно море, желаем успех на всички участници!