fbpx Skip to main content

  Плуването е любим спорт на много хора. Изключително полезно е, защото натоварва всички мускули и е страхотен начин да поддържате форма, освен това е забавно и има приложение. Има оздравително и закаляващо действие, което е чудесно ако боледувате често или имате някакви здравословни проблеми. Не е нужно да сте сериозни спортисти за да се занимавате с плуване, в града ви със сигурност има басейни, където можете да се учите и да поддържате форма. Сега ще ви запознаем с някои неизвестни факти за плуването.

 

 1. Плуването е най-доброто средство за развитие на координационните възможности. Когато се научите да се движите във водна среда, където е доста по-трудно и съпротивлението е по-голямо, става много по-лесно да координирате тялото си във въздушна среда. Освен това плуването изисква движение на крайниците под определен ритъм, което е важно за координацията.
 2. Плуването се провежда във водна среда като увеличава енергоразхода вследствие на по-големия топлообмен. Това автоматично означава, че ако имате желанието да отслабнете, плуването е едно от най-добрите решения. Вместо да се мъчите с изтощителни диети, по-добре отидете в някой близък басейн и се насладете на час-два плуване.
 3. Тялото е в хоризонтално положение, което улеснява циркулацията на кръвта и облекчава работата на сърцето. Това го прави най-доброто средство за трениране при хора със сърдечносъдови проблеми.
 4. Има по-голяма дълбочина на дишането, по-активно издишване във вода и съответно по-голяма вентилация на белите дробове. Ако искате да откажете цигарите или сте ги отказали вече, това е идеалният начин да прочистите дробовете си.
 5. Развива най-добре дихателните мускули и гръдния кош. Момчетата със сигурност се радват от този факт. Плуването е един от най-добрите начини за оформяне на мускулатурата, особено гръдната.
 6. Съществува най-малка, почти нулева вероятност от травми. Ако плувате в басейн това наистина е така. Разбира се, трябва да бъдете внимателни ако плувате в река или море, защото там има течения и водата не е като в басейна. Освен това от студената вода можете да получите схващане на някой крайник.
 7. Осигурява различен режим и участие на мускулите на цялото тяло – това го прави много добро средство за разнообразяване на кардио подготовката.
 8. Водата има фрикционно и терапевтично въздействие. Това означава, че плуването е нещо като масаж за тялото. Чудесно звучи, нали?
 9. Плуването не може да направи дълбоки и релефни мускули, но е отлично средство за развитие на мускулатурата.
 10. Поради по-големия процент мазнини, женското тяло има по-добра плаваемост. В следствие на това жените изразходват около 30% по-малко енергия от мъжете при преплуването на едно и също разстояние.
 11. За да преплувате разстояние, което е равно на това, преодоляно с бягане, ще изразходвате четири пъти повече енергия.