fbpx Skip to main content

Четвърта поредна отборна титла ще атакува ПСК „Черно море“. През последните три години варненци са най-добрият отбор в родното плуване и не мислят да изневеряват на традицията.

„Целите пред „Черно море“ са ясни – шампиони на България и трупане на опит в международни състезания. Така ще помогнем на младите ни състезатели да се подготвят за бъдещето, което ги очаква“, коментира главният треньор на най-титулувания клуб в БГ плуването Никола Петров.

Наставникът споделя, че не е лесно да се поддържа летвата толкова високо, но това е невероятен стимул за развитие: „Точна формула за успех не същестува – има съвкупност от множество фактори, които предопределят крайния успех. А ако имаш система и вървиш последователно към постигането на целите, успехът е неминуем“. Петров заяви, че подготовката на тима за предстоящия сезон върви по план.

„Предстои ни отборен шампионат в края на април – това е първото предизвикателство, пред което ще се изправим“ анонсира наставникът. Следват и още – на международната сцена. Дениел Нанков и Калина Николаева се готвят за турнира „Мултинейшън“, който тази година е в Грац, Австрия. Предстои „Комен къп“ в Бургас, за където тепърва ще бъде одобрен съставът от плувци, както и селекция за младежкия олимпийски фестивал.

Пред клубния сайт www.swimming.bg старши треньорът на ПСК „Черно море“ Никола Петров разкри визията си за моделирането на състезателите с цел влизане във върхова спортна форма.

„Определено това е най-любопитната част от подготовката, чийто успех е резултат от натрупан опит и следване на определена рамка. Но лично аз съм на мнение, че всеки състезател има определени индивидуални нужди през този период“, коментира Петров. И добави, че сценариите, които един треньор би могъл да разиграе, ако плувецът попадне в капан по време на нализане във върхова спортна форма, зависят от състезателя, дистанциите, в които плува и мускулатурата му.

На въпрос как оценява първия състезателен сезон на Антъни Иванов в Америка Никола Петров отговаря, че за краткото време, с което българинът е разполагал за адаптация към тренировъчните навици в американската система, се представя повече от добре. „Очакват го много добри и славни времена в университетския му отбор“, категоричен е спортният спец.

Никола Петров споделя позицията на Антъни затова, че за да бъде българското плуване конкурентоспособно, „трябва да се опитаме да правим нещата, които американците правят съпоставено с нашата реалност“.