fbpx Skip to main content

Една от най-големите заблуди, свързани с плуването е, че когато сме в досег с водата, винаги сме хидратирани.

Както всички знаем, хидратацията се осъществява чрез приема на подходящите течности, като това е най-вече водата.

Важно е да сме наясно, че по време на спорт губим една част от телесните си течности, а заедно с тях и важни микроелементи. По време на плуване тази загуба не е видима, но е факт.

Ако плуваме в морска, а не в сладка вода, организмът по естествен начин успява да регулира киселинността си, тъй като морската вода има способността да поддържа леко алкална среда.

Безспорно плуването носи със себе си безброй ползи за организма, но едно от най-важните условия, за  постигане на всичко това е да не допускаме дехидратиране на тялото. По време на плуване това е едно от най-големите предизвикателства, които е важно да бъдат избягвани.

Именно водата и хидратацията са и едни от най-важните принципи в плуването. Достатъчното количество вода е равно на по-доброто движение на течностите и хранителните вещества в нашето тяло, урегулираното потене, забавянето на умората и липсата на дехидратация.

Формула за хидратация по време на плуване

Приемът на вода преди, по време и след тренировка е много важен. Препоръчва се около 30 минути преди тренировка да се приемат 500 мл., по време на самата тренировка 250 мл. на всеки 15-20 минути и след края на тренировката около 500 мл. до 1 л. вода в зависимост от това, колко интензивна е била тя.

Поддържането на добри нива на хидратация и баланс на електролитите е от голяма важност, тъй като това ще осигури добър клетъчен метаболизъм , а оттам и добро оросяване на всички системи и органи в тях. А всичко това заедно ще спомогне за по-добрите физически и спортни резултати.

Дехидратацията по време на плуване е много опасна, тъй като във водата е много трудно да се определи, колко пот отделяме и какво количество течности сме изгубили. Нещо повече, поради това, че сме заобиколени от вода мозъкът бива подведен от импулсите и поради това сигналите за жажда често пъти биват неадекватни.

Липсата на достатъчно вода причинява нарушаване, както на физическите, така и на умствените умения, нарушава се координацията и вземането на правилни решения. Работата на  метаболизма се затруднява  и рисковете за здравето се увеличават.

Съвети за хидратация по време на плуване

  • Бутилката с вода трябва да е винаги с вас;
  • Два дни преди състезание или други сериозни плувни изяви примът на алкохол и кофеин трябва да бъде преустановен, тъй като те водят до сериозна дехидратация на организма;
  • Мускулни крампи – като превенция е необходимо да се засили приемът на вода и магнезий.
  • Доставяне на достатъчно количество електролити на организма;
  • Добрата хидратация осигурява отлична работа на мускулите, нервната система и цялото тяло, а това означава и отлични резултати;

Не забравяйте да се грижите за хидратацията по време на плуване,  дори и да го практикувате като любители или по време на отпуската, в басейна или в морето.

Хидратацията не е за подценяване, не само при плуването, но и като цяло.