fbpx Skip to main content

1. Подсилва имунната ви система

Влиянието на студената вода върху имунната система е широко изследвано. Студената вода спомага увеличаването на броя на белите кръвни клетки в организма, тъй като тялото е принудено да реагира на променящите се условия. С течение на времето тялото ви става все по-добро в активирането на защитните си сили.

2. Това ви дава естествен максимум

Плуването в студена вода активира ендорфина. Този хормон се произвежда от мозъка, за да се чувствате добре докато извършвате различни дейности. Плуването в студена вода е също и вид упражнение, а е доказано, че упражненията лекуват депресия. Плуването в студена вода ви позволява да изпитате своя праг на болка, а ендорфините се освобождават, когато ви боли, за да ви помогнат да се справите с това.

3. Подобрява кръвообращението 

Плуването в студена вода прочиства вените, артериите и капилярите, като изпомпва кръвта към повърхността и помага за затоплянето на крайниците ви. Многократното практикуване ви адаптира към студа.

4. Повишава либидото

Потапянето в студена вода води до покачване на производството на естроген и тестостерон, което е плюс за плодовитостта и либидото. Ползите от високи нива на либидо включват повече увереност, по-високо самочувствие и по-добро настроение.

5. Изгаря калории

Сърцето трябва да изпомпва кръвта по-бързо когато е в студена вода, а тялото трябва да работи по-усилено, за да поддържа нормална температура, докато плувате. В общи линии, много повече калории се изгарят по време на плуване в студена вода, отколкото при плуване в по-топли условия. Твърдението, че пиенето на студена вода увеличава изгорените калории, може да е мит, но е факт, че студената вода намалява телесната температура толкова много, че тялото трябва да предприеме действия.

6. Намалява стреса

Плуването в студена вода стресира тялото физически и психически. Много изследвания са установили връзката между студената вода и понижаването на стреса. Плуващите в студена вода стават по-спокойни и отпуснати.

7. Това е чудесен начин за общуване и създаване на нови приятелства

Сред плуващите в студена вода има невероятно усещане за общност. Нищо не обединява хората така, както това да се изправят пред предизвикателство заедно и да споделят преживяването като група. Провеждат се изследвания за ефектите от плуването в студена вода върху менопаузата. Трудно е обаче да се докаже, че именно студената вода има положителен ефект, тъй като и социализирането и упражненията спомагат за подобряването на общото здраве и благосъстояние.

 

Безопасност

Разбира се, има съображения за безопасност при всеки спорт. А такъв, който включва потапяне в ледена вода без термален костюм, вероятно изисква малко повече фокус върху безопасността. Затова съществуват някои правила:

1. Климатизиране

С понижаването на температурата просто продължете да плувате и тялото ви ще свикне със студа. Това време на годината е идеално да започнете да практикувате плуване в студена вода. Така няма да бъде такъв шок приспособяването към сезонните промени през годината.

2. Бъдете в безопасност

Откритите води могат да бъдат опасни. Плувайте само там, където е безопасно, и се уверете, че можете да влизате и излизате от водата бързо и лесно. Никога не плувайте сами.

3. Носете правилната екипировка

Носете шапка за плуване или две, за да запазите топлината на тялото (често се носят вълнени шапки или наушници). Можете също така да носите неопренови ръкавици, обувки, балаклава или костюм – с каквото се чувствате комфортно.

4.Без гмуркане

Не се гмуркайте и не скачайте, освен ако не сте свикнали със студената вода. Тя може да предизвика задъхване и хипотермия, което може да бъде изключително опасно.

5.Знайте границите си

С понижаването на температурата редуцирайте и времето, което прекарвате във водата. През зимата плувците често плуват само по една или две минути. Общото правило е, че можете да прекарате по 1 минута на градус от водната температура във водата.

6.Загрейте бавно

Не взимайте горещ душ. Топлата вода може да охлади вътрешността ви и може да бъде опасна. Вместо това се уверете, че сте облекли много топли дрехи, увийте се добре и изпийте нещо топло. И накрая, прекарайте остатъка от деня си опитвайки се да убедите приятелите и семейството си, че не сте напълно луди.