fbpx Skip to main content

Известно е, че спортът, особено плуването има положителен ефект върху физическото здраве. През последните години различни проучвания са установили, че редовното плуване е от полза и за психичното ни здраве, което е и добра причина да разгледаме темата по-отблизо.

Необходимо е да започнем с това, че стресът по същество не е нещо лошо.

Нормалното ниво на стрес ни помага да бъдем мотивирани и да се представяме на високо ниво. Този положителен стрес се нарича „eustress“.  Примери за това са успешно завършен изпит или проект на работа. След като задачата е изпълнена, възниква усещане за удовлетвореност и щастие, което продължава да има ефект доста време.

Настъпва проблем, обаче, в случай, че не си вземем почивка – тогава еустресът продължава твърде дълго и се превръща в така наречения „дистрес“. В този случай хормоните на щастието, наричани още ендорфини, са по-малобройни и вече не могат да се конкурират с хормоните на стреса като кортизол и адреналин. Това може да има физически и психологически последици като болки в стомаха, нарушения на съня, главоболие или проблеми с концентрацията.

Научни изследвания показват, че хората, които тренират във вода поне три пъти седмично, са по-малко податливи на стрес и депресия. Това е особено полезно за тези, които имат стресова работа или ежедневие.

Разбира се, след тежък работен ден изглежда по-изкушаващо да завършим деня на дивана у дома, вместо да ходим на фитнес или басейн, но в дългосрочен план ние не правим никаква услуга на тялото си по този начин.

Във всеки случай си струва да преодолеете това изкушение и да се упражните. Друго проучване, проведено от спортни учени от университета в Базел, показва, че спортът е особено важен по време на повишен стрес и не трябва да се пренебрегва.

Въпреки че тялото ни първоначално също е стресирано от спорт, физическото натоварване е последвано от фаза на релаксация, която има успокояващ и редуциращ стреса ефект върху психиката ни, тъй като пратениците за вдигане на настроението се освобождават.

Допълнителен положителен ефект е, че се разсейваме от психически натоварвания по време на спорт, като по този начин изчистваме ума си и подготвяме духа си за нови предизвикателства. Този ефект е особено забележим при плуване, защото до голяма степен сме откъснати от външния свят във водата и възприемаме външните звуци по-малко.

Плуването дори се описва от някои като вид медитация в движение, при която можете да се концентрирате изцяло върху техниката си, движението на тялото и собственото си дишане.

Акo преди това не сте плували активно, но сега сте мотивирани да започнете, направете го бавно в началото и увеличавайте постепенно. Дори 30 минути във водата ще имат забележими резултати, особено за психиката.

Много експерти препоръчват интервални тренировки за начинаещи, например  да плувате на 50 метра с ниско темпо, последвано от  кратка почивка и след това продължавате отново.