fbpx Skip to main content

Източник: /www.bgswim.com, Деян Гечев

 

Треньорът е неизбежният спътник в живота на всеки състезател. Той е човекът, който ще слага безброй маски – от тази на приятел, на съветник, на учител, до тази на родител. Прави го с единствената цел да успеем.

Треньорът е човекът, който е до нас в моментите на радост и тъга.

Той е човекът, който ни утешава след първата дисквалификация, който ни надъхва преди първия ни старт на 400 м съчетано и който се гордее след всеки успех, който постигнем. След всичко казано, ето седем принципа, с които треньорът е наясно и би искал да ви припомни.

1. Понякога има и лоши тренировки. 

На всеки се случва да не е в кондиция някой път. Предстои важна тренировка, настройваме се психически за важната серия, но когато тя настъпи, нещо се случва.

Не успяваме да плуваме, както искаме. Умората идва прекалено рано. Цялата серия не се получава по най-добрия начин.

Има и такива дни. Приемете ги! Не им позволявайте да ви разрушат психически. Каквото е станало, станало. Нека остане в миналото. Анализирайте какво може да е довело до това, научете урока и се подгответе за следващото предизвикателство.

2. Винаги има някой, който е в по-добра форма.

Често някой ще плува по-бързо, по-технично и по-добре от нас. Както ще има и такива, които ще са по-зле от нас. Трябва да разберете, че постоянно има периоди на пикове и спадове. Тренирайте здраво, когато сте на върха и всичко върви като по вода. Но никога не се отказвайте, когато нещата не вървят по желания от вас начин.

3. Зад всеки резултат стоят хиляди преплувани километри.

Трябва да сме напълно наясно с факта, че за да постигнем желаните резултати трябва да положим страшни усилия.  Плуването е спорт, изискващ ужасно много жертви. Трябва да сме отдадени на спорта, за да вървим напред и покоряваме върхове.

„Ние всички обичаме да побеждаваме, но колко са тези, които обичат да тренират?” – Марк Шпиц

4. Всичко става стъпка по стъпка.

Всеки е изпитвал онзи невероятен момент на еуфория след някой старт на състезание, когато е подобрил личното си постижение. Чувствата са наистина уникални. Веднага след това идва и моментът, в който мислим и за подобряването на световния рекорд. Истината е, че за да стигнем до там, ще ни трябва доста време.

Вместо да се фокусираме върху това как да стопим още 5 секунди от постижението, трябва да сме концентрирани в подобряването на следващата секунда. По този начин, нещата лека-полека ще започнат да се получават.

5. Не спирайте да мечтаете.

Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Трябва да имате ясни мечти и цели за това какво точно искате да постигнете. Да сте наясно какво би ви коствало това и как точно ще трябва да го постигнете.

6. Не се предавайте.

Плуването е труден спорт. Много по-труден от други. Всички сме имали моменти, в които не ни се е ходело на тренировка и сме си намирали какви ли не оправдания, за да не отидем. Този преломен момент е решаващ за състезателната ни кариера, защото ако не го преминем, просто се отказваме. А големите успехи идват точно след него.

7. Не кръшкайте!

Всички знаем за какво говоря. Онези последни няколкостотин метра от тренировката, предназначени за разплуване, които често пропускаме, за да отидем и да поплуваме под горещия душ. Днес ще пропуснем от разплуването. Утре от основната серия, а другия път цялата тренировка.

Тези малки, на пръв поглед принципи са всъщност крайъгълните камъни, които ни учат на дисциплина. Трябва да знаете, че именно малките детайли са онези, които правят голямо плуване.