Защо плуването е толкова полезно?

За никого не е тайна, че плуването е спорт, който носи редица ползи за здравето. Освен за изграждането на добра мускулатура , редовно прекарваните в басейна часове идват с редица преимущества, от които подрастващите могат да се възползват. Ето и някои от тях:

  • Гарантирана кардио тренировка, която едновременно натоварва много мускулни групи, укрепва скелета, сърцето и белите дробове

Минутите в басейна карат тялото да се справя със съпротивлението на водата, активирайки цялата мускулатура. Рискът от травми и наранявания е сведен до минимум, а сърцето и белите дробове се развиват благодорение на подобрените техники за дишане. Резултатът – пълно с енергия и физическа сила равномерно развито във всички части тяло.

  • Стимулирана мозъчна дейност

Изследователи от Австралия доказват, че децата и младежите, които тренират плуване, са по-мотивирани да развиват когнитивните си умения. Проучването сочи, че онези, които практикуват регулярно водния спорт, се справят по-добре с ученето на нови езици, с математиката, развиват лесно умения и достигат по-голямата част от целите си. Всяка тренировка активира тялото и го дарява с енергия, а възпитаването на състезателен дух води до изграждането на личности, готови да покоряват върхове.

  • Развита самоувереност

Преодоляването на страха от водата от ранна детска възраст може да се превърне в мощен инструмент за изграждане на увереност у малчуганите. Преборването на нещо голямо и мощно като водната стихия е повод за развиване на убеждението, че няма невъзможни битки. Този ценен опит често несъзнателно се проектира и върху останалите аспекти на живота и превръща децата в силни личности, готови да се справят с различни ситуации.

  • Възпитаване на безупречна дисциплина

Тренировките в басейна и посветените часове учат, че постоянството и усилията винаги се отплащат. Плуването възпитава състезателен дух и силен характер, превръща децата в мотивирани и дисциплинирани личности, подрежда приоритетите и не допуска компромиси.

  • Възможност за постигане на успехи

Като един от най-популярните и добре развити спортове, плуването позволява развитие и постигане на значителни спортни успехи. Участията в състезания мотивират,възпитават борбен дух и създават възможност за изграждане на социални връзки.

Харесай страницата ни във фейсбук и бъди винаги информиран!
Лого на плувен клуб "Черно Море" гр. Варна с фон басейн.