fbpx Skip to main content

Със 120 аплодисмента може да се похвали талантливата състезателка на „Черно море“ Тея Николова, която се бори да стане лауреат в област „Спорт“ в ежегодната класация „Успелите деца на България“. Това е бройката гласове, които е събрала състезателката на плувния шампион на България ПСК „Черно море“ до момента. Класацията, която се превърна в традиция, се организира от фондацията на Димитър Бербатов. Тея е горд член на „Клуб 2019“.

Вотът в сайта dberbatov.org набира все по-голяма скорост. За да й помогнете да събере още повече гласове, може да гласувате за Тея, кликвайки върху презентацията с нейния фотос в сайта.

Възпитаничката на треньора Никола Петров е номинирана за 5 постижения:

– нов национален рекорд (с време 33.37) на 50 м бруст, девойки младша възраст на националния турнир „Плувни таланти“ в Кранево през април 2019 г.;
– нов национален рекорд  (с време 1.12.63) на 100 м бруст, девойки младша възраст;
-нов национален рекорд – 50 м бруст, девойки младша възраст по време на открития плувен турнир Burgas Swimming Open през октомври 2019 г.;
– първо място, златен медал и титла републикански шампион – 50 м бруст на държавното лично отборно първенство по плуване за юноши и девойки младша възраст, 50-метров басейн – София, 19-21 юли 2019 г.;
– първо място, златен медал и титла републикански шампион (с време 1.07.84) – 100 м съчетано плуване на държавното лично отборно първенство за юноши и девойки младша възраст в Ст. Загора през ноември 2019 г.
Със златни медали и на 50 м, 100 м и 200 м бруст Тея става абсолютна репбликанска шампионка.

В презентацията на варненската плувкиня в сайта на фондацията е посочено още, че през 2019 г. Тея има спечелени 22 индивидуални медала, от които 12 златни, 4 сребърни и 6 бронзови. Казва се още, че на силното международно състезание Comen Cup, като част от националния отбор на България, Тея печели четвърто място на 100 м бруст и бронзов медал със смесената щафета.

Любопитен щрих приковава вниманието във визитката на Николова – тя споделя, че освен в спорта, плува в свои води и в математиката. А любимият й герой е Хари Потър.

Ако върнем лентата назад, ще си припомним, че освен Тея, през годините в „Успелите деца на България“ е номиниран и е печелил класацията съотборникът й Дениел Нанков.

През 2013 г. Дениел спечели голямата награда. Тогава състезателят на ПСК „Черно море” бе обявен за най-добър в област „Спорт” (I-IV клас) в България. А в специално издание на „Шоуто на Слави” лично Димитър Бербатов сподели, че се гордее с него, както и че се радва, че има възможност да стимулира развитието на талантите в различни области.

Дени бе лауреат на фондацята и през 2012 г.

Любопитен детайл, че един от най-успелите футболисти на България награждава лично победителите в отделните области на тържествена церемония, която по традиция се провежда в София.