fbpx Skip to main content

По отношение на развиването на по-добра атлетичност и превенция от наранявания, използването на въже за скачане е добър избор за тренировка извън водата.

Представяме ви 5 причини защо се препоръчва плувците да скачат на въже регулярно:

  1. Нямате нужда от фитнес зала, за да извлечете ползите от нея

Бързите плувци са и добри спортисти. Необходимо е обаче да сте в много добра кондиция, за да имате експлозивен старт и бързо завъртане. Това означава скокове върху кутия, клякане и вдигане на тежести във фитнеса.

Тези плувци, които тепърва започват да се занимават с тренировки извън водата или поради някаква причина нямат достъп до съоръжения за тренировки с тежести, въжето за скачане може да бъде чудесна алтернатива.

  1. Изгражда здрави глезени

Скачането на въже може да даде на глезените ви така необходимия тласък по отношение на силата. И това има значение, защото силните глезени означават по-силен и по-точен ритник, а също  повече сила и скорост.

  1. Развива мускулите с ниско въздействие

Въпреки че бягането по стълби, спринтовете и плиометричните упражнения са популярни сред тренироквите извън водата, скачането на въже е доста по-безопасно (стига да не ударите лицето си по време на пропуснато прескачане) и има ниско въздействие на активност, която също подобрява силата на глезените, прасците, квадрицепсите и дупето.

Ползите от скачането на въже се простират дори още по-напред: обръщането на въжето укрепва стабилизиращите мускули в китката, предмишницата и лакътя.

Освен всичко това скачането на въже изгражда бързо съкращаващи се влакна в раменете, предмишниците и делтоидите. Следователно вашата тренировъчна сесия е чудесен начин за загряване и подобряване на производството на мускулни влакна. Освен това прави лопатката гъвкава.

  1. Дава ви „бързи крака“, от които се нуждаете за по-бързи завъртания, по-бързи стартове и по-бърз ритник

Има причина боксьорите да обичат толкова много скачането на въже – това им помага да останат леки и гъвкави в краката. Усещането за лекота и бързина се отразява добре и на плувците. Със сигурност искате стъпала и глезени, които не само помагат за бърз старт при плуване и бързи завъртания, но и осигуряват по-бърз ритник.

  1. Поддържа стойката под контрол

Скачането на въже изисква и насърчава добрата стойка.

Много е трудно да преметнеш въжето и да не си с изправен гръб, обърнато назад рамо и вдигнати напред очи.

  1. Подобрява ефективността на дишането

Скачането на въже ви помага да изградите толерантността, която имате, когато сте без въздух. То ще подобри ефективността на дишането ви и ще ви помогне да останете спокойни по време на ситуации с висок интензитет.

  1. Намалява риска от контузии

Скачането на въже помага за изграждането на сухожилия и прилага малък натиск върху ставите. Това означава, че ще тренирате повече с по-малък шанс да се нараните.

Установено е, че хората скачат на въже още от Древен Египет и Гърция. Предвид ползите, които предоставя, не е учудващо, че и до днес то е предпочитано упражнение от много спортисти. Това е така, защото това упражнение ни прави по-издръжливи и помага за заякване на мускулите.

Скачането на въже дори само за десет минути на ден три пъти седмично, може да окаже значително влияние върху общото представяне във водата.