fbpx Skip to main content

 

От загуба на тегло до по-добър сън или 7 причини, поради които плуването е чудесно всестранно упражнение:

Плуването е и доказан метод, чудесен начин за тонизиране и е идеално за отпускане на ума. Ето защо всеки трябва да отдели време за този невероятен спорт.

  • Почти всеки може да плува;
  • 30 минути плуване могат да изгорят до 350 калории;
  • Плуването помага за изграждането на чиста мускулатура;
  • Много плувци казват, че то облекчава болките;
  • Плуването помага при безсъние;
  • Редовните трнеировки по плуване помагат за подобряване на настроението;
  • При плуването рискът от нараняване е доста нисък.

 

Всеки ли може да плува

Плуването е чудесно за всички – от бременни жени и възрастни хора до ранени спортисти и тези, които искат да се върнат във форма или да се приспособят бързо.

 

Защо плуването е толкова добро упражнение

Плуването е една от най-добрите форми за сърдечно-съдови или аеробни упражнения, тъй като използва почти всеки мускул в тялото и повишава сърдечната честота. Според едно проучване, 12 седмици плуване могат да подобрят ефективността на кръвта, която се изпомпва през тялото с 18% и тъй като водата е около 800 пъти по-плътна от въздуха, плуването е чудесно за тонизиране, без да се натоварват ставите. Дори може да забави процеса на стареене – учените са показали, че плуването три до пет пъти седмично драстично намалява риска от ранна смърт.

 

Какви мускули се използват по време на плуване

Всеки път, когато плувате, е като да правите тренировка с мини съпротива. Всеки ритник, дръпване и тласък натоварва мускулите ви повече, отколкото бихте могли да си представите, особено тези на ръцете, раменете и седалищните мускули – мускулите, които лежат в латентно състояние цял ден, когато сте на бюрото си. Плуването също работи на корема – или сърцевината – и ще намали талията и бедрата. Така че,  това е страхотно упражнение за цялото тяло.

 

Може ли плуването да подобри настроението 

Според изследователите редовното плуване може да намали стреса, да намали тревожността и да се пребори с депресията, независимо от нивото  или способностите. Да бъдеш заобиколен от вода помага за дифузията на сетивата и позволява на тялото да се отпусне далеч повече, отколкото, когато сте във фитнес зала, пълна с огледала и силна музика. И ако предпочитате да плувате на открито, скорошни проучвания показват, че откритото или дивото  още плуване са брилянтен (ако е хладно) начин да повдигнете настроението си. Когато сте навън, ще получите жизненоважната доза витамин D, дори през тъмните зимни месеци.

 

Помага ли плуването при отслабване 

Плуването изгаря доста калории и е чудесно за отслабване и намаляване на телесните мазнини. Плувайки стабилно само за около 30 минути, можете да очаквате да изгорите до 350 калории. Нещо повече, поради това, че плуването изгражда чиста мускулатура, което от своя страна задейства метаболизма ви, ще продължите да изгаряте калории, дори докато се къпете, изсъхвате и се отправяте към дома.

 

Може ли плуването да предотврати нараняване

При плуването рискът от нараняване е по-малък, отколкото при много други форми на упражнения, тъй като плаваемостта на водата премахва стреса от ставите ви. То е и естествено обезболяващо. В едно проучване на хора с хронична болка в долната част на гърба, 90% казват, че болката им се е подобрила след шест месеца редовно плуване. Нещо повече, доказано е, че плуването помага за намаляване на възпалението и помага на хората, страдащи от остеоартрит.

 

Как плуването може да подобри съня ви

Според проучване, хората, които редовно  плуват, са два пъти по-склонни да се наспят добре. Също така е и по-малко вероятно да страдат от безсъние или да съобщават за ранно събуждане.

 

И за финал, плуването допринася за развитието на гъвкавостта на тялото, повишава издръжливостта, повишава работоспособността, подобрява настроението и ефективно се справя със стресови ситуации.