fbpx Skip to main content

Основното предимство  на плуването е, че е упражнение без тежести, което означава намалено натоварване на гръбначния стълб, тазобедрените, коленните и глезенните стави при плуване. Това води до намалено цялостно въздействие върху тялото в сравнение с други  спортове като джогинг например.

Това предимство е особено полезно за определени групи хора, като хората с наднормено тегло, които биха искали да отслабнат и биха се възползвали от намаленото напрежение, което плуването предлага.

В зависимост от скоростта е възможно да изгорите до 650 калории на час във водата, като температурата също играе роля: колкото по-студена е водата, толкова повече калории изгаряме.

Дори след инциденти и спортни наранявания – плуването е популярно средство за възстановяване на физическата работоспособност и бързото подобряване на качеството на живот.

Плуването също е и отличен начин за трениране на издръжливост. Равномерните движения задвижват сърдечно-съдовата система и тренират сърдечния мускул. Докато сме във водата, тялото ни е под по-високо налягане, поради което кръвоносните съдове на повърхността на кожата ни се компресират. В резултат на това сърцето трябва да работи по-усилено, за да транспортира кръвта до всички части на тялото.

Редовното плуване води до увеличаване на обема на сърцето, намалява пулса в седнало положение и му помага да работи по-ефективно в дългосрочен план.

Други предимства на плуването

Силните движения на краката стимулират кръвообращението. Има много малко други спортове, които включват толкова много мускули едновременно, колкото плуването. Равномерните движения на ръцете от своя страна също могат да освободят напрежение в областта на раменете и врата.

Плуването може да направи чудеса за белите ви дробове: когато сте във водата, натискът върху тях се увеличава, което означава, че е необходимо да полагате повече усилия при дишане и по този начин да увеличавате обема им. Особено за хора, страдащи от астма или бивши пушачи, които искат да регенерират или тренират белите си дробове, водните спортове са идеални, защото активно подобряват дишането.

 

Плуването укрепва имунната система

Научно доказано е, че спортът укрепва имунната система – умерените тренировки са особено ефективни. Този ефект може да се обясни с факта, че нашата имунна система става малко раздразнена или стресирана по време на всяка тренировка и се стимулира – в дългосрочен план това означава, че тя работи по-добре.

Причината за това се крие в лимфните възли – тук имунните клетки се срещат с патогени. Лимфната течност се транспортира основно чрез мускулни движения – следователно по-дългите периоди на физическо бездействие могат да отслабят имунната ни система, тъй като тялото ни не е проектирано да стои на едно и също място през целия ден и при постоянна температура.

Тъй като плуването поставя под стрес всички части на тялото, този спорт е особено ефективен за укрепване на имунната система.