fbpx Skip to main content

Това което ядем сутрин ни зарежда за останалата част от деня, както в басейна, така и извън него.

За плувците, които се стремят към по-добро представяне чрез по-добър хранителен режим, въпросът сякаш се върти основно около това какво да ядат след тежка тренировка или какво да ядат преди нея. Но темата за закусването рядко се повдига. Това е странно, имайки предвид огромното влияние, което оказва не само на сутрешните тренировки, но и на това как се чувстват и тренират през остатъка от деня.

Мненията по темата за много, без съмнение. Някои плувци просто не са гладни, когато се събудят, или нямат време да закусят. Или са им казали, че е по-добре за тях да не хапват сутрин.
Има някои доказателства, че пропускането на закуската може да спомогне за загубата на тегло (въпреки че това има странични ефекти като например летаргия, трудно продължително фокусиране), но при подрастващите спортисти това е абсолютно нелогично.

 

Ето защо плувците не трябва да пропускат да закусят:

Ще се хранят по-добре в остатъка от деня

Чувството е добре познато – прибирате се след дълъг ден, с 2 дълги тренировки, цял ден учене и всичко ,за което си мислят е една добра порция паста. Според наскоро проведено интервю сред група спортни диетолози, най-честия съвет към спортистите е да хапват сутрин. Това предразполага към балансирано хранене през останалата част от деня.

Ще се отрази и на по-късните тренировки

Тренирането без енергиен заряд прави спортистите мудни, понижава енергийното снабдяване на мускулите и забавя метаболизма. Сърдечния ритъм се покачва повече от нормалното и изглежда сякаш вложените усилия са много повече. И това не се отнася само за сутрешните тренировки.
За проучване извършено в Лофборовския университет, учените използвали група хора, които трябвало да гладуват през нощта (без среднощно похапване!). Половината от тях продължили гладуването до обяд на следващия ден, докато останалите закусили нормално. И двете групи обядвали, след което 90 минути по-късно трябвало да прекарат 30 минути на колелото с голям наклон и още 30 минути в бързо каране.
Групата, която закусила, се представила 4,5% по-добре от гладуващата (която освен това приела средно около 200 калории на обяд), което означава, че теста е направен 5,5 часа след като са пропуснали хранене.

Прави ученето и фокусирането по-трудни

Мозъкът функционира благодарение на глюкозата. Затова е необходима. Факт е, че мозъкът изгаря около 20% от ежедневния енергиен заряд. Не е изненада, че множество проучвания свързват пропускането на закуската с лоши оценки при учениците в основно училище, гимназистите и студентите.
Тези, които не се хранят сутрин споделят, че се чувстват летаргични, нефокусирани и отчитат понижено ниво на активност.

„Нямам време…“

За много от плувците това да станат по-рано, отколкото трябва, ги изпълва с чувство на отвращение. Когато е 4:57 сутринта и още 3 минути сън се усещат като разликата между живота и смъртта, закуската бива жертвана без абсолютно никакво чувство за вина в името на още малко сън.
Но има лесен начин това да не е така и той се казва „предварително приготвена храна“.
Вечер преди лягане може да се приготви набързо балансирана закуска, нещо богато на протеин и въглехидрати, за да бъде енергията на лице за тренировката след това.

 

При плувците закуската е нещо съществено и необходимо. Когато организма е енергийно зареден, всичко става по-лесно.