fbpx Skip to main content

Както в ресторанта, така също и в басейна има специфичен етикет. Той предсталява набор от неформални правила за поведение, които гарантират плавното протичане на тренировките, състезанията или която и да е друга активност в басейна.

А сега нека пристъпим към самите правила:

 1. Ако в басейна има празна лента, плувайте в нея, независимо колко бърз или бавен плувец сте.

 

 1. Обърнете внимание с каква скорост се движат плувците във всяка една лента и се присъединете към тази, в която плувците плуват с вашето темпо. Това е изключително важно, тъй като по-опитните плувци се разсейват, ако трябва постоянно да заобикалят по-бавно плуващите.

 

 1. Ако има плувец, който е по-бърз от вас, не тръгвайте да плувате пред него. По-бързите плувци имат приоритет в споделените ленти и това не се прави с цел „награждаване” на атлетичните им способности, а с цел по-безопасна и по-ефективна тренировка за всички.

 

 1. Ако в лентата има двама плувци, тя може мислено да бъде разделена на две половини, като по този начин всеки плувец ще си има свое пространство или казано с други думи плувците ще се движдат в така наречения „кръг”, най-често обратно на часовниковата стрелка.

 

 1. Когато влизате в басейна, влезте във водата бавно, изчаквайки, тези които вече плуват да направят поне една обиколка в лентата и да забележат, че и вие се присъединявате към тях.

 

 1. Ако влизате в лента, в която вече има един плувец е добре да обсъдите с него, как ще я споделяте.

 

 1. Когато влизате в лента, в която вече има плувци, не го правете гмурвайки се от стартовите блокове. Това може да отвлече вниманието или дори да стресне, концентрираните плувци, които не знаят, какво се случва. Обикновено гмурването от стартовите блокове трябва се случва по време на тренировка, под наблюдението на треньор и когато няма други хора в лентата.

 

 1. Ако искате да изпреварите по-бавен плувец, докоснете го по стъпалото. Така той ще бъде наясно с вашето намерение, ще спре в края на лентата и ще се премести в десния ъгъл, за да можете да минете.

 

 1. Ако споделяте лентата с други плувци, избягвайте да плувате бътърфлай или бруст. Плувайте гръб само, ако сте уверени, че можете да поддържате темпото на другите плувци в лентата и имате достатъчно контрол, за да плувате в права линия и да не отивате в насрещното движение.

 

 1. Ако разговаряте с друг плувец, направете го отстрани на лентата, за да не пречите на плуващите. Направете същото, и ако спрете за почивка.

 

 1. Не преминавайте в басейна пред плувец.

 

 1. Не използвайте цяла лента за разходки, аква джогинг или друго произволно упражнение, когато басейнът е зает.

Неписаните правила са доста, и е напълно нормално понякога да забравите някое от тях, особено когато сте с ускорен пулс, очилата ви са замъглени и правите всичко възможно, за да не започнете да се давите.  Затова просто бъдете мили към вашите колеги плувци, без значение от техните способности – това е най-важното правило, което трябва да спазвате.